Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. július 27., péntek

Érdi Bőtermő Meggy


Érdi Bőtermő Meggy


A vidéki élet, a paraszti hangulat, a falu szimbóluma az meggyfa, amely ott állt egykor minden vidéki család portáján. Sokszor nem is egy, hanem több is, mert gyümölcse elengedhetetlen része volt ennek életnek, ennek az életvitelnek. Gyakran nem is a szülők, hanem éppen a nagyszülők voltak azok, akik a gyermekeket beavatták ennek rejtelmeibe. A nyár gyakorlatilag ezzel kezdődött. Szinte titka volt a meggybefőtt, a meggy lé, és a meggybor, vagy a meggypálinka készítésének. Utolsó kettőt persze a nagypapa ismerte legjobban és a fiú unokáknak adta át ismeretét. Ezek a titkok nem mindig jöttek felszínre azonnal, de később mindig felszínre kerültek. A meggy egy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve az azt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve. Csodálatos meggyfajták alakultak ki a Kárpát-medencében. A meggy a rózsafajták családjába tartozik. A meggy hazája délkelet Európa és Ázsia. Szerencse, hogy olyan nemesítőink voltak, mint Maliga Pál, Brózik Sándor, Apostol János, Nyújtó Ferenc, Ménesi Attila, Szabó Tibor, Pethő Ferenc és Kovács Sándor, akik nemcsak begyűjtötték az értékes tájfajtákat, hanem a keresztezéses nemesítés révén megváltoztatták a hazai meggytermesztést. Jelenleg mintegy húsz fajta közül választhatunk. Most leginkább az Érdi bőtermőfajta az, amelyből cefrét készítettem. A Pándy meggy és a Nagy Angold hibridje. Nemesítője Maliga Pál, és Apostol János. 1970 óta államilag elismert fajta. A Pándy meggy előtt érő fajták közül a legelterjedtebb fajta. Június közepén érik. Friss fogyasztás mellett exportra és feldolgozásra is alkalmas. Húsa félkemény, festőlevű, íze kellemesen édes-savas. Korán termőre fordul és igen bőtermő. Gyümölcse középnagy (5-6 g), átlagos átmérője 21-24 mm. Alakja megnyúlt gömb, a kocsány és a bibepont felőli oldalon kissé lapított. Száraz tapintású héja sötét kárminpiros színű. Középkemény, finoman rostos húsa sötétpiros, mérsékelten festőlevű. Harmonikus íze kellemesen édes-savas. Kocsánya középhosszú, pálhalevelek alig találhatók rajta. Gyümölcse a kocsánytól szárazon válik, ezért géppel könnyen betakarítható. A kocsányon maradt, összeszáradt csészelevelek a rázás folyamán lehullanak.
Fája középerős növekedésű, gömb alakú koronája kissé lapított. Ágrendszere szétterülő, szöveti szerkezete laza, ezért az ágak hasadásra hajlamosak. Különösen gépi rázás esetén fordul elő gyakran, amikor váza korona kialakítására kerül sor és a vázágakat egymáshoz túl közel indítják. Kézi szedésnél központi tengelyes korona kialakítása célszerűbb. Korán fordul termőre, rendszeresen és bőven terem. Apostol János szerint különleges termőképessége a fajta egyedülálló önszabályzó rendszerével függ össze. A terméskötődés után csak annyi gyümölcsöt tart meg a fán, amennyit megfelelő méretben fel tud nevelni, túlkötődéssel nem kell számolni. Termésének legnagyobb részét rövid termőnyársakon és középhosszú termővesszőkön hozza. Idősebb korban már kissé kopaszodik, ezért erősebb metszést igényel. Virágzása korai, virágai öntermékenyek. A korai meggyszezon legfontosabb, legtöbb célra (friss fogyasztás, befőzés, lé, fagyasztás, cukrászat) felhasználható fajtája. A meggyben és általában a piros színű gyümölcsökben több egészségőrző vegyület is található. Az amerikaiak több mint tíz szabadalmat nyújtottak be az USA-ban a magyar meggyek beltartalmi értékeire, amelyek között a daganatos betegség kialakulási kockázatát csökkentő vegyületek is találhatóak. Vajon ezekkel a csodálatos értékeinkkel mi miért nem gazdálkodunk jobban? Bort és likőrt is készítenek belőle, de mi most mégis inkább a pálinkájáról beszéljünk. És ezzel egy igen régi álmom vált teljessé. A meggypálinka készítés hazánk egyes területein már hagyományokra tekint vissza, sok helyen azonban kuriózumnak számít. A meggy cukortartalma kisebb, mint a cseresznye esetén, de karaktere, íze, zamata összetéveszthetetlen jegyeket mutat. Mivel a meggy a konzervipar számára is fontos alapanyag, és étkezési célokra is jelentős mennyiséget használnak, ezért relatíve kevés meggypálinka kifőzésére kerül sor a bérfőzdékben. Cefréjének készítése során ügyeljünk szárának, levelének, illetve magjának eltávolítása, a fanyar ízek kioldódásának megakadályozása miatt. Adalékanyagok alkalmazása a meggy cefre elkészítése során nem szükséges. A frissen szedett gyümölcsöt minél előbb dolgozzuk fel. Ezeket betartva kiváló pálinka készíthető belőle. A szimbolikában a meggy az érett, beteljesült szerelemre utal, ezért élvezetét jó szívvel ajánljuk szerelmeseknek, pároknak, házastársaknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése