Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. július 26., csütörtök

Cefre tanácsadás


Tisztelt Hölgyem!


Elnézését kérem, hogy levelét csak néhány napos késéssel olvastam el, illetve, hogy arra csak most tudok válaszolni, de eléggé bonyolult napjaim voltak a különböző munkahelyeimen. Bízom abban, hogy a válaszom nem érkezik túl későn meg Önhöz. Bevezető szavai nagyon kedvesek, és jól eső érzéssel töltöttek el, mindig nagy öröm számomra, ha segíteni tudok azoknak a kollégáknak, akik cefrekészítésre szánják el magukat és ezzel csatlakoznak a pálinkabarátok immár igen népes táborához. Azért is jól esnek ezek az észrevételek, mert így ezek a pozitív visszajelzések erőt adnak ahhoz, hogy érdemes energiát fektetni ebbe a feladatba, még akkor is, amikor már fogytán az erő és az idő.
De hogy konkrét kérdéseire fordítsam a szót a következő javaslattal tudnék élni. A meggy magjával kapcsolatban alapvetően megoszlanak a szakemberek véleményei. Jó magam a kimagozás jelentőségét szeretném hangsúlyozni, de vannak esetek amikor ezt nem tudjuk megvalósítani ilyenkor azért nem kell kétségbeesni, akkor sem, ha a meggy magja a cefrébe kerül. Az erjedés harmadik-negyedik napja körül a magok jó része kiesik a szétroncsolódott gyümölcshúsból, főleg, ha pektinbontás is történt, valamint a meggy szemek szétnyomásra kerültek. Ilyenkor egyszerűen egyik edényből a másikba öntve a cefrét megszabadulhatunk a mag jó részétől. Ha erre sincs alkalmunk, akkor az erjedés befejeztével is leszürhetjük a cefrénket a magtól, de már olyannal is találkoztam, hogy maggal együtt került a főzdébe és ott az aljára leült magokat nem öntöttük, vagy nem szivattyúztuk az üstbe. Végül még egyszer hangsúlyozni szeretném a legjobb, amikor kimagozuk a cefrét már az elején, és az erjedés végén, mintegy 10-15%-nyi magot visszahelyezünk az üstbe, hogy némi finom magízt kapjon a párlatunk. A desztilláció során megfigyeltem, hogy a párlatban a magíz a desztillálás végén érkezik bele, tehát ilyenkor is szabályozhatjuk annak mennyiségét ízlésünknek megfelelően.
A második kérdésére is hasonlóképpen tudnák válaszolni. A kajszibarackot is ki kell magozni, de ízlésünknek megfelelően helyezhetünk vissza abba magot, attól függően, hogy mennyire szeretnénk mandulás ízt a pálinkánknak. A kereskedelmi főzdék gyakorlatában megtalálható az a tendencia, hogy a kajszibarackból kiszedett magot megtörik, a magbelet megszárítják, majd megfelelő mennyiségben egy sűrű hálóban visszahelyezik a desztilláció során az üstbe. Ezt a gyakorlatot otthon, odahaza nem tudom jó szívvel ajánlani, de az előzőt mindenképpen, és a meggyel megegyezően mindig az adott helyzet, illetve ízlés dönti el, hogy mikor és mennyi kerüljön bele a cefrénkbe, illetve a párlatunkba. Különösen akkor sem történik tragikus dolog, ha minden mag valami oknál fogva benne marad a cefrébe, a lényeg, hogy ne törjön össze és akkor még az üstbe töltéskor is kiszedhető a nagy része.
A harmadik kérdése a sárgadinnyére vonatkozik. Erről nagyon fontos tudni, hogy egyike a legnehezebben cefrézhető gyümölcsünknek. Mindenképpen megfontolásra ajánlanám, hogy időt, energiát, illetve anyagiakat áldozzunk rá. Nagyon sokan csalódtak már ennek eredményében. Ha mégis az elkészítés mellett döntene, feltétlenül fontos, hogy a sárgadinnye héja és magja el legyen távolítva. Összeroncsolása, vagy darálása elengedhetetlen, de vizet nem kell hozzá tennünk, mert igen magas a víztartalma. A roncsolása a pisztolyfúró keverőszárral tökéletes eredményt ad. Pektinbontás, irányított erjesztés, illetve tápsóval való elláttás nem maradhat el, ahogy a reduktív erjesztési módszer sem. A savszint megfelelő beállítását sem hanyagolhatjuk el, ahogyan azt sem, hogy valamilyen módszerrel növeljük a cefrénk cukortartalmát. Ehhez leginkább azt tudnám javasolni, egy negyed arányban almát daráljunk, és vele házasítva készítsük el a cefrénket, de van aki mézzel házasítja a cefrét, bár így már nem pálinkáról, hanem csupán párlatról beszélhetünk.
Az alma hozzáadásával már meg is érkeztünk az utolsó kérdéséhez. Az almát nem kell meghámozni, a magház eltávolítása pedig egyedi ízlés alapján történhet meg. Ilyen kérdés esetében mindig azt az irányelvet szoktam ajánlani, ami a józan paraszti észből fakad. Amely részét a gyümölcsnek elfogyasszuk, azt a részét a cefrébe is beletehetjük.
 Tehát, aki az alma magját nem eszi meg alapesetben sem, az ne tegye bele a cefrébe sem. Én azonban úgy vélem, hogy kellemes magíze hiányozna a párlatból. Természetesen csak egészséges magház kerülhet bele. Az almát minden esetben darálni, pektinbontani kell, mert enélkül nem lesz tökéletes a cefrénk. Ezzel röviden úgy gondolom, hogy meg is adtam azokat a válaszokat, amelyek a cefre készítéshez szükségesek. Sok szerencsét és örömet kívánok a születendő párlatokhoz, és szükségesetén tessék nyugodtam akár e-mailban, akár telefonon zaklatni. Remélem, hogy ezek alapján Ön is elkötelezett híve lesz a kulturált pálinkakészítésnek és fogyasztásnak, amely igazi hungarikum, és amely nélkül a magyar nem is igazán magyar.




Muth József
Pálinkafőző, kóstoltató és bíráló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése