Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. február 20., vasárnap

A Borok osztályozása borversenyen


A BOROK OSZTÁLYOZÁSA

(kategóriák)


A. "STRICTO SENSU" BOROK


1. Kategória: fehér, csendes borok

Belső nyomás CO2 <>°C-on


1.1. Fehér borok (nem illatos fajták) cukortartalom:

1.1.1. száraz borok 0 - 4 g/l

1.1.2. félszáraz borok 4,1 - 12 g/l

1.1.3. félédes borok 12,1 - 45 g/l

1.1.4. édes borok 45 g/l fölött


1.2. Fehér borok, illatos fajtákból ( pl.: F_szeres

Tramini, Muscat Ottonel, Irsai Olivér) cukortartalom:


1.2.1. száraz borok 0 - 4 g/l

1.2.2. félszáraz borok 4,1 - 12 g/l

1.2.3. félédes borok 12,1 - 45 g/l

1.2.4. édes borok 45 g/l fölött



2. Kategória: rosé, csendes borok

Belső nyomás CO2 <>°C-on cukortartalom:


2.1. száraz borok 0 - 4 g/l

2.2. félszáraz borok 4,1 - 12 g/l

2.3. félédes borok 12,1 - 45 g/l

2.4. édes borok 45 g/l fölött



3. Kategória: vörös, csendes borok

Belső nyomás CO2 <>°C-on cukortartalom:


3.1. száraz borok 0 - 4 g/l

3.2. egyéb borok 4 g/l fölött



4. Kategória: habzóborok

A belső nyomás 0,5 és 2,5 bar között, 20 °C-on cukortartalom:


4.1. száraz borok 0 - 4 g/l

4.2. egyéb borok 4 g/l fölött



5. Kategória: pezsgők

Belső nyomás 2,5 bar fölött, 20 °C-on cukortartalom:


5.1. max. 6 g/l

5.2. max. 15 g/l

5.3. 15,1 - 40 g/l

5.4. 40,1 - 80 g/l

5.5. 80 g/l fölött



B. KÜLÖNLEGES BOROK


6. Kategória: természetes csemegeborok

pl.: Tokaji szamorodni, Tokaji Aszú cukortartalom:


6.1. 0 - 4 g/l

6.2. 4,1 - 20 g/l

6.3. 20 g/l fölött


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése