Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 6., hétfő

Myrai Szent Miklós Gyógylikőr


Myrai Szent Miklós Gyógylikőr

Elkészítése:


A likőr elkészítésének mindenféleképpen decembernél előbb ne álljunk neki, akkor is csak abban az esetben, ha volt több napos fagy, amely a kökény megfelelően beérlelte. A leszedése is sokkal könnyebb, ha már a bokrokon nem találunk levelet és a sok hegyes tüskét könnyebben kikerülhetjük. Szedéskor ügyeljünk arra, hogy a bogyókat szárastól szedjük le ellenkező esetben nagyon gyorsan romlásnak indulnak a gyümölcs szemeink. Szedésnél azt is figyelembe vehetjük, hogy már ott az egészséges szemeket szedjük le. Mindenesetre otthon, amikor elkezdjük a bogyók feldolgozását elsőként alaposan válogassuk át azokat és likőrnek a sértetlen, egészséges, érett szemeket használjuk fel. Válogatáskor már eltávolíthatjuk a szárdarabokat is. Amikor ezzel megvagyunk, alaposan mossuk meg az alapanyagunkat és csurgassuk le, hogy felesleges víz ne maradjon a viaszos bogyókon. A feldolgozás többféle módon történhet, lehet darálni és törni a szemeket a fontos az, hogy a magokat is összezúzzuk. A darálás kicsit kockázatos, mert a magok elég nagyok és kemények, így én inkább elővettem a nagyanyai örökségből ránk maradt rézmozsarat és abban törtem össze gondosan, hogy a magok minden esetben összezúzódjanak. Ekkor egy pépes masszát kapunk, amelyet edénybe rakunk és ráöntjük az 1 liter merlót rozé boromat, alaposan elkeverem abban, majd a tűzhelyen elkezdem felhevíteni. Folyamatosan keverni kell, nehogy leégjen az alapanyagunk, arra is ügyelni kell, hogy ne forrjon fel teljesen az anyag. Amikor olyan 80 C fok körüli a hőmérséklete akkor szinten tartva a hőfokát hozzáadjuk a cukrot, majd a vaníliát és legvégül a mandarint, amelynek levét belepréselve, majd magát a héját is apró kockákra vágva belerakjuk. Negyed órát forrás előtti állapotban hevítjük, majd letakarva hagyjuk, hogy annyira kihűljön, hogy az üveg edényekbe bele tudjuk rakni. Ez a feldolgozott mennyiség nálam egy 5 literes és egy 3 literes üvegbe került elosztásra. Merőkanállal gondosan elosztom a mennyiségeket, amikor már kihűlt és következik a 3 liter Golden Delicious Alma Pálinka (50%) ráöntése. Azért az alma pálinkát választottam és ajánlom, mert annak aroma és íz világa hagyja kibontakozni a kökényből kioldódó anyagokat és nem viszi el semmilyen irányba a likőrünk illatát. Amikor ezzel is megvagyunk, akkor gondosan lezárjuk az üvegjeinket és lehetőleg szoba hőmérsékleten tartva azokat legalább 30 napig hagyjuk összeérni. Időnként természetesen megrázogathatjuk, de e nélkül is tökéletes eredményt kapunk. Arra is figyeljünk, hogy az üvegek ne legyenek teljesen megtöltve egy kis levegő, ha marad benne, az nem árt a likőr fejlődésének, de természetesen feleslegesen nyítógatni nem kell. Türelmesen várjuk ki legalább a 30 napot és utána bontsuk fel, szűrjük le a likőrünket, hogy a folyadék üledék és rost daraboktól, no és főleg magdaraboktól mentes legyen. Amennyiben nem akarunk túl erős likőrt fogyasztani, abban az esetben ilyenkor némi desztillált vízzel hígíthatjuk az italunkat. Semmiképpen ne csapvízzel, mert az klóros és a desztillált vizünk is ugyanolyan hőmérsékletű legyen, mint a likőr, és mindig a vizet öntsük a likőrbe ne pedig fordítva.

A visszamaradó sűrű masszára még egy alkalommal önthetünk pálinkát, de ekkor már csak 1 – 1 litert. Rendkívül fontos, hogy a likőrünket hideg, sötét helyen tartsuk és felszolgálásánál is figyeljünk arra, hogy az 12 C foknál ne legyen semmi esetre sem melegebb. A másik fontos tudnivaló, hogy likőrt is, mint minden italt speciálisan erre a célra készült poharakban szolgáljuk fel, a helyes hatás elérése érdekében. A likőrt is apró kortyokban fogyasszuk, kis mennyiségben kiélvezve annak minden pillanatát. Ne feledjük el soha, hogy milyen célt szolgál a fogyasztása. E likőr esetében ez különösen betartandó: gyermekek, állapotos hölgyek egyáltalán ne fogyasszák!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése