Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 5., vasárnap

Aquavinicum II.



Aquavinicum



A párlatkészítés művészet, de nem az a fajta habókos, kiszámíthatatlan fajta művészet, hanem az a fajta, mint a hangszergyártás, mint egy jó hegedűkészítő mester itt is sohasem készül két teljesen egy forma párlat, mindig egyedi és megismételhetetlen. Hogy mitől válik azzá?

Alkoholkinyerésre tulajdonképpen minden cukor- és keményítő tartalmú gyümölcs, gyökér, gabonaféleség és valamennyi alkoholtartalmú folyadék felhasználható. A cukortartamától függ, hogy mennyi alkohol nyerhető ki belőle, de a minősége a felhasznált anyag érettségi fokának függvénye. Az is nagyon fontos, hogy a felhasznált anyagok lehetőleg magas cukortartalmúak, aromásak, egészségesek és érettek legyenek. Amennyiben egyfajta alapanyagból készítjük a párlatunkat viszonylag egyszerű a feladatunk, de ha több féle anyagot vegyítünk össze, akkor nagyon fontos, hogy az arányokat mindig feljegyezzük. Lehetőleg olyan anyagokat házasítsunk össze, amelyek nem ellentétesek egymással. Az alapanyagok kiválasztásánál igen fontos, hogy tudjuk, hogy mit is csinálunk, és mit akarunk vele elérni. Ezért fontosnak tartom, hogy mindig ismerjük az alapanyagunk összetételét és a várható párlat tulajdonságait. Ha ezeket ismerjük és megfelelően házasítjuk össze, akkor a keletkezet párlat egyedi és gyógyító hatású lesz. Ezért az én rendszeremben ennek igen fontos szerepe van, és az általam használt anyagokat a Herbarium Librum nevezetű könyvemben gyűjtöttem össze. Ha az Aquavinicum rendszerében tovább haladunk, akkor a párlatokat évjáratok szerint csoportosítottam össze. Az egyes évjáratokon belül három fő csoportot alakítottam ki. Az első csoportba a natúr pálinkák kerültek. Ez alatt azt értem, hogy egy fajta gyümölcsből készült párlat, amely üvegedényben kerül tárolásra. A következő csoportba azok a pálinkák kerülnek, amelyek érlelését nem üvegben, hanem különböző fahordókban ejtem meg. A harmadik csoportba végül az ágyas pálinkák kerülnek. Ezek már tulajdonképpen nem is nevezhetők a törvény előírásai szerint pálinkának, mert hozzáadott gyümölcscukrot tartalmaznak. Mind a három csoporton belül további hat azonos alkategória lett kialakítva. Borpárlatból készült pálinkák, Törköly pálinkák, Borseprő pálinkák, Gyümölcs pálinkák, Erdei gyümölcs pálinkák és végezetül az utolsó alkategóriába a vegyes pálinkák kerültek. E hat csoport jól elkülöníthető egymástól íz, aroma és érték kategóriában is. Tehát az Aquavinicum elnevezésű pálinka rendszerem ezek alapján épül fel és alkot egységet. A későbbiekben természetesen ezekről az alkategóriákról is külön fogok részletesen írni. Tehát folytatás következik…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése