Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 10., péntek

Adventi Eperfa hordóban érlelt Királyleányka Törköly Pálinka


Adventi Eperfa hordóban érlelt

Királyleányka Törköly Pálinka

Ennek az érlelt pálinkának is az alapja egy tavalyi évben szüretelt Királyleányka bogyózott szőlő törkölyből készült pálinka volt. Az azóta eltelt idő elején a törkölypálinka üveg edényben került pihentetésre, majd három hónap eltelte után az üvegedényből átkerült az eperfa hordóba, ahol tovább folytatódott a párlat érlelése. A reduktív módon erjeszt törköly cefre kiváló minősége remekül visszaadta a szőlő eredeti íz és aroma világát. A bogyózottság következtében nyoma sem volt a párlatban a törkölypálinkákra jellemző csuta ízre. Az első három hónapban az üvegben remekül kisimultak és megpihentek az ízek és az aromák, és csak ezt követően került a további finomításra az eperfa hordóba. Köztudott, hogy a törkölypálinkákra rendkívül jó hatással van a hordós érlelés, ezen belül az eperfa mivel önmagában is igen ritkaság még plusz pozitív aromákat ad az alap párlatnak. Az eperfa hordóban a párlat színe sárgára változik és az ízek és aromák is teljesen megváltoznak, kitelnek, bársonyossá, kisímultá válnak. Az egyébként nőies fehér bor törkölypálinkája ennek következtében még nőiesebbé, még gyengédebbé vált. Alkohol fokát ennek is visszacsökkentjük a palackozás előtt 45 fokra és hagyjuk, hogy a továbbiakban lepalackozva mindvégig megőrizze minőségét és gyengéd karakterét.

Kis mennyiségben jó egészséget kívánok a fogyasztásához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése