Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 10., hétfő

President Szilva Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



711.

2014/1103


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  President Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 Régen nem volt már olyan, hogy így november elején húsz fok körüli meleg legyen. Ez bizony azért némi aggodalommal is eltölti azokat, akik a mezőgazdaságból élnek, hiszen az agráriumban igen fontos tényező a téli hideg, amikor a növények vegetálnak, a korokozó gombák, baktériumok, pedig elpusztulnak. A meleg mellett a sok nedvesség és magas páratartalom is kedvez ezeknek a láthatatlan problémáknak az áttelelésének, amelyek idén is sok problémát okoztak, de jövőre, ha így marad még nagyobb gondokat fog okozni gyümölcsöseinkben, szőlészeteinkben. Persze sokkal jobb, ha hétfőn, a hét elején már nem ilyen komoly gondokról elmélkedünk, sokkal jobb, ha a munka után saját pincészetemben az éppen aktuális szilvapálinkánk harmadik verziójának elkészítésével foglalkozom. Idén talán a szilva volt az egyetlen olyan gyümölcs, azok közül is a késői érésű, amelyek valamennyire hozták formájukat a cefrézés tekintetében. Ennek köszönhetően ebből a fajtából készült annyi, hogy nem csak egy ágyas elkészítését tehettem meg, hanem emellett, majd egy likőrt is fogok készíteni belőle. A szilvát is úgy kell megválasztani, hogy tudjuk milyen rendeltetésre szánjuk. „Aszalásra, lekvárnak és befőttnek még mindig a Besztercei a legjobb”. A legismertebb és legkeresettebb nyári fajta viszont a Cacanska lepotica. Előnye, hogy korán, július végén érik, ezért külföldre is viszik. Kiváló friss formában és befőttnek is. A másik nagy értékesítési űr a kései fajták érése idején van. Az utóbbi évek slágerszilvája a President. Nagy, cukros a gyümölcse, főként a bordó színű, pálinkának elsőrangú. Ezért is választottam én is ezt a fajtát, amikor az ültetéskor fajtát választottam. A legtöbb szilvapálinka általában nem egy fajta szilvából készül, én viszont mindig igyekszek az adott fa saját ízét megkeresni. Természetesen saját terméséből készítettem az aszalványt is, amely mentes minden cukortól és tartósítószertől. Ennek köszönhetően pincészetünk ágyas pálinkái annak ellenére, hogy édeskés ízűek, nem annyira édesek, hiszen csak a gyümölcs saját cukor beltartalma az, amely a párlatba oldódik. A párlatunk az ágyon pihentetési idő után nem túl sötét piros árnyalatot kap, ízében, zamatában, pedig, mintha éppen a gyümölcsbe magába harapnánk bele. A mag íze ezen esetben alig kiérezhető az italból, mégis megmarad a marcipánossága.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése