714.
2014/1106
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Mutsu Alma
almafával érlelve
Na ez a nap nem olyan volt, amilyennek én gondoltam volna. Reggel még persze
minden rendben indult. Az időjárás enyhe, napsütéses volt, és ebben változás
sem volt várható. A munkahelyemen a pálinkafőzdében sem történtek különösebb
események, megtöltöttem az üstöt, elindítottam az automatikát, majd a
finomításnak is neki álltam, és tettem mindezt egymás után többször is. Közben
ma szokásos vendégek néztek be a fözdébe kicsit beszélgetni. Hazaérkezésem után
azonban nem a saját kis pálinkáim, vagy boraim dédelgetésével folytattam, hanem
indulhattunk Szekszárdra, mert nagyobbik lányom érkezett meg Budapestről,
persze előtte feleségemmel a boltokat is végig kellett járnom, mert
shoppingolni támadt kicsit kedve. Ennek köszönhetően kilenc óra körül, este
érkeztünk haza. Ekkor volt csak lehetőségem a pálinkáim felé fordulni.
Szerencsére különösebb feladatom nem volt, mint a tegnapi napon megkezdett alma
pálinka családom második tagjának érlelését megkezdeni. Természetesen a saját
fájának ágát készítettem bele gondosan. A Mutsu alma termesztési jellemzői,
hogy későn fordul termőre, termőképessége kiváló. Az alma virágzási
idényének közepén virágzik, de virágzása hosszan elhúzódik, ezért a későn
virágzó fajták is porozzák. Pollenje steril (triploid), megporzásra
alkalmatlan. Jó termékenyítő fajtája a Jonathán és az Idared. Gyümölcse
parásodásra nem annyira érzékeny, mint a Golden Deliciousé, varasodásra viszont
kissé fogékony. Gyenge növekedésű alanyon (M9, M26) erős növekedése
mérséklődik. Különleges talaj- és éghajlati igénye nincs, az almatermesztésre
alkalmas területeken mindenütt gazdaságosan termeszthető, Gyümölcse a
Goldenéhez hasonló jellegű, de hosszabb ideig tárolható. Fája különösen fiatal
korban erős növekedésű, nagy szétterülő koronát nevel (koronája 20%-kal
nagyobb, mint a 'Golden Delicious'-é). Termőre fordulása annál későbbi, jó a
termőképessége, de alternanciára hajlamos. Tripolid fajta. Nyolc-tíz nappal a
'Golden Delicious' után, október első felében szedhető. Húsa sárgásfehér, lédús, roppanó, édeskés, kellemes zamatú. Az érlelés
hatására még kellemesebb édeskés ízt képes magába szívni a fanedveiből, amely
aranysárga színnel párosul. E kettő hatására páratlan gasztronómiai élményt
nyújt számunkra az érlelési idő végén.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése