712.
2014/1104
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Fűszeres President Szilva
üvegben érlelve
Ez a kedd egy szokásos hétköznapi munkanapnak
indult. Nem is vártam tőle túl sokat, így meg volt minden esélye annak, hogy
ennél csak sokkal jobb lehet. Az idő a naptárhoz képest fantasztikusan szép,
ami már önmagában is elég ok arra, hogy jól érezzük magunkat. Ilyenkor aztán a
munkában eltöltött idő is valósággal repül. A gyermekeim elszéledtek a
világban, így azokra nem volt gondunk, a kisebbik Berlinben, a nagyobbik
Budapesten. Lassan elérkezik az az idő, amikor már rájuk nem lesz sok gondunk,
de ez még nem, azaz idő. Minden esetre, amikor délután hazaérkeztem neki álltam
feldobni egy kicsit a napomat. Mint már a tegnapi ágyas párlatnál említettem
ezúttal egy újabb különlegesség elkészítésére szántam el magamat. Pincészetünk
likőrjei szép eredményeket értek el ebben az évben is, így felhatalmazva
éreztem magamat, hogy újabbakat készítsek el. Miközben ezzel foglalatoskodtam
rá is jöttem, hogy szeretek likőröket készíteni. Nem csak azért, mert a
közönség mindig kedveli ezeket, hanem, mert hálás az ilyen italok elkészítése,
főleg a fiatalok körében. A másik fontos tudni való, hogy már az izgalommal
tölti el az embert, amikor a receptet kitalálja. Kicsit az egész olyan, mintha
pálinkánknak még egy újabb életet adnánk. Először a gyümölcstermesztésénél
tölti el az embert az izgalom, majd következik a cefrézés, amikor egy újabb élete
lesz a gyümölcsnek, majd harmadik alkalom, amikor ismét ital válik belőle. A
likőr esetében, pedig van egy negyedik alkalom is, amikor összeházasítja az
ember az alapanyagot különböző fűszerekkel, és bár nem tudja, hogy mi lesz
belőle, de az izgalom felfokozott egészen addig, amíg három hónap múlva nem
kezdjük el kóstolgatni. A szilvoricum kedvenc itala volt régi elődeinknek most
én úgy alakítottam át, hogy ez mindenkinek ínyére váljon. A férfiak többsége
kedveli a szilvapálinkát, a nők többsége kedveli az ágyas italokat, ízűk,
színűk, selymességük okán, a fialok, pedig azért kedvelik, mert alacsonyabb
alkoholtartalom mellett nyújt nekik különleges élményeket. Ebben az italban sok
féle ízt és zamatot házasítottam össze: szegfűszeg, gyömbér, vanília, fahéj, citrom,
nádcukor, és természetesen aszalt szilva is van belehelyezve. Az ágyas
pálinkánál ez az ital azért sokkal összetettebb, sokkal bonyolultabb, sokkal
rafináltabb. Száz nap után újra találkozunk vele!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése