713.
2014/1105
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Mutsu Alma
üvegben érlelve
A folytatása a hétnek is nagyszerűnek ígérkezett.
Az idő szép volt, elérkeztünk a munkahét derekához, így hát minden okunk meg
volt arra, hogy jó kedvűek legyünk. Még a tegnap elkészített likőr bizsergető
hatása is bennem volt, az a titokzatosság, amellyel várjuk, hogy vajon mi is
születik belőle a három hónap eltelte után. Ezek azok az érzések és gondolatok,
amelyek erőt adnak ahhoz, hogy mindig újabb és újabb italokat készítsünk el. A
főzdében ezen a napon viszonylag időben végeztem, és így otthon a saját
pincészetemben folytathattam a munkámat, amely során egy régi kedvenc
gyümölcsömből készült cefrét desztilláltam le. Ez a gyümölcs ezúttal a Mutsu
alma volt. Igazából nem is olyan régi kedvencem ez, hiszen a Golden alma a régi
kedvencem, de ezt az alma fajtát éppen ebből nemesítették ki Japánban, ahol
Crispinnek is hívják. A lányaim japán mániája okán keltette fel a figyelmemet
ez az újabb fajta, és azóta, sikerrel készítettem már belőle díjnyertes italt
is. Persze ez a fajta is 1930-ban látta meg a napvilágot, de nálunk
nyilvánvalóan csak nem régen kezdte meg hódítását a legnagyobb sikerrel. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy, 230-300g,
gömbölyű, húsa fehér színű. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény és zöld,
éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló
aromavilágú, enyhén savas zamatú. A környezeti viszonyokhoz nagyon jól
alkalmazkodik, mégsem mondhatjuk igénytelen gyümölcstermő növénynek. Az almában
alig van fehérje, továbbá kevés a szénhidrát, viszont sok vizet, bőséges
mennyiségű vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Héjával együtt fokozza a
szervezet ellenálló erejét, ezzel a betegségek megelőzését. Az alma
pektintartalma hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez is. Így ma
már a rendszeres almafogyasztás a koleszterinszint-csökkentő étkezés egyik
alapvető eszközévé vált. Jó étrendi eleme a cukorbetegek diétájának. Bőséges
fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulin felhasználása, valamint
hozzájárul a súlycsökkentéshez is. Az alma védelmet nyújt a szájüregi
betegségekkel szemben, fogainkat mégsem védi úgy, ahogyan korábban gondolták.
Nyilvánvalóan párlat formában, ha lehet még egészségesebbnek is nevezhetjük,
persze csak, ha kis mennyiségben fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése