Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 12., szerda

Mutsu Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



713.

2014/1105


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  Mutsu Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
A folytatása a hétnek is nagyszerűnek ígérkezett. Az idő szép volt, elérkeztünk a munkahét derekához, így hát minden okunk meg volt arra, hogy jó kedvűek legyünk. Még a tegnap elkészített likőr bizsergető hatása is bennem volt, az a titokzatosság, amellyel várjuk, hogy vajon mi is születik belőle a három hónap eltelte után. Ezek azok az érzések és gondolatok, amelyek erőt adnak ahhoz, hogy mindig újabb és újabb italokat készítsünk el. A főzdében ezen a napon viszonylag időben végeztem, és így otthon a saját pincészetemben folytathattam a munkámat, amely során egy régi kedvenc gyümölcsömből készült cefrét desztilláltam le. Ez a gyümölcs ezúttal a Mutsu alma volt. Igazából nem is olyan régi kedvencem ez, hiszen a Golden alma a régi kedvencem, de ezt az alma fajtát éppen ebből nemesítették ki Japánban, ahol Crispinnek is hívják. A lányaim japán mániája okán keltette fel a figyelmemet ez az újabb fajta, és azóta, sikerrel készítettem már belőle díjnyertes italt is. Persze ez a fajta is 1930-ban látta meg a napvilágot, de nálunk nyilvánvalóan csak nem régen kezdte meg hódítását a legnagyobb sikerrel. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy, 230-300g, gömbölyű, húsa fehér színű. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény és zöld, éretten sárgásfehér vagy sárga színű. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. A környezeti viszonyokhoz nagyon jól alkalmazkodik, mégsem mondhatjuk igénytelen gyümölcstermő növénynek. Az almában alig van fehérje, továbbá kevés a szénhidrát, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Héjával együtt fokozza a szervezet ellenálló erejét, ezzel a betegségek megelőzését. Az alma pektintartalma hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez is. Így ma már a rendszeres almafogyasztás a koleszterinszint-csökkentő étkezés egyik alapvető eszközévé vált. Jó étrendi eleme a cukorbetegek diétájának. Bőséges fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulin felhasználása, valamint hozzájárul a súlycsökkentéshez is. Az alma védelmet nyújt a szájüregi betegségekkel szemben, fogainkat mégsem védi úgy, ahogyan korábban gondolták. Nyilvánvalóan párlat formában, ha lehet még egészségesebbnek is nevezhetjük, persze csak, ha kis mennyiségben fogyasztjuk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése