354.
2013/0516
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Kesúdióval Ágyas Szilva
üvegben érlelve
Ha már a tegnapi napon elértem ismét az Aquavinicum
Párlat Rendszerem Ágyas Párlataihoz, akkor még egy különlegesség erejéig itt is
maradnák. Ennek az italnak az alappárlatául egy lényegesen korábban elkészített
szilvapálinkát választottam, hogy ahhoz házasítva kipróbáljak egy nálunk nem
honos, nem is annyira közismert gyümölcsöt, amilyen a kesudió. Természetesen
nem általánosan arról ismert ez a gyümölcs, hogy ágyas pálinkákba kerül, de
egyszer mindent ki kell próbálni. A diófélék családjába tartozó mag értékes zsírsavai
és a benne található ásványi anyagok miatt igen egészséges, emellett még a
fogyókúrában is segítségünkre lehet. No persze, aki pálinkába helyezi ezt a
magot az nem éppen a fogyókúrára gondol, de azért a benne rejlő ásványi anyagok
valóban jó hátassal lehetnek a szervezetünkre. Amerika trópusi részén őshonos
növény termése számos értékes tápanyagot rejt magában; a benne található cink
elősegíti a sebek gyógyulását és serkenti az agyműködést, vastartalma fokozza
az ellenálló képességet és enyhíti a premenstruációs fájdalmakat.
Magnéziumtartalma idegnyugtató hatású, míg káliumtartalma a szívbetegségek, és
a magas vérnyomás ellen óv meg. Gazdag kalciumban, ezért segít megelőzni a
csontritkulást. A kesudió természetes jódforrás, mely segíthet megelőzni a
jódhiányból eredő betegségeket. Említésre
méltó B-vitamin tartalma; található benne B2-, B3-, és B6-vitamin is, melyek
segítenek az idegek megfelelő működésében, valamint az étvágyat is
szabályozzák. Emellett fehérjében és telítetlen zsírsavakban gazdag, utóbbi
csökkenti a keringési megbetegedések kockázatát. Fogyókúrázóknak is kiváló,
hiszen egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, sőt még teltségérzetet is kelt a
fogyasztása. Fogyaszthatjuk magában is, de salátákban és zöldséges ételekben is
remekül helyt áll. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a kesudió allergiás
reakciót válthat ki, úgy, mint a levele, olaja és a kérge. Több különféle
maggal is próbálkoztam már és a belőle kioldódó zsírsavak érdekes olajosságot
adtak a párlatnak, amitől simábbá vált az ital, de illatába félreismerhetetlenül
megjelentek ezek a jegyek is. Nem állíthatom, hogy világbajnok párlat lesz
belőle, de kóstolások alkalmával valódi különlegességet nyújthat másságával,
ami a lényegét is jelenti a párlatoknak, nem is beszélve a benne rejlő pozitív
tulajdonságokról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése