Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. május 15., szerda

Bodzás Otelló Szőlő Érlelt Vadgyümölcs Pálinka 2013.



352.

2013/0514
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

VADGYÜMÖLCS

  Bodzás Otelló szőlő
  akácfával érlelve


Ahogyan azt már évek óta megszokhattuk pincészetünk, ismét folytatja azt a hagyományát, hogy a ledesztillált párlatait többfelé osztva igyekszik szélesíteni kínálatának spalettáját. Ennek szellemiségében érkeztünk el itt az érettségik idején ennek a vadgyümölcs pálinkának az érlelt változatához. Volt időm azon gondolkodni, hogy vajon milyen fa chipps is illik legjobban ennek a pálinkának a szellemiségéhez, illat és aroma világához, míg végül odajutottam el, hogy akácfa ízesítést választottam hozzá. Akácfa érlelésnek van ízben és illatban is egyfajta vadkaraktere, színben, pedig sárgászöld színezetett ad az italnak, amely szintén a vadgyümölcsök ismérve lehet. Az érlelt párlatok bemutatásának másik megszokott ismérve, hogy ilyen esetekben a tárolással, szűréssel és kezeléssel kapcsolatos szakmai kérdésekre is ki szoktam térni néhány gondolat erejéig. Ezúttal a derítéssel kapcsolatos anyagok bemutatásánál a bentonitig jutottam el. Tudniillik a bentonitról, hogy szintén az aluminiumszilikát anyagok népes családjába tartozik. Főleg A12O3. 4SiO2.H2O-ből áll. A bentonitok vízzel duzzadnak, zselatinszerű pépet, erősebb higításban stabil szuszpenziót képeznek. A kristályrács Si-és Al-kationjai részben helyettesíthetők más kationokkal, így több negatív elektromos töltés marad szabadon, és ez ismét növeli adszorpciós tulajdonságát. A bentonitok különböző típusúak. Színük is többféle, a fehértől a szürkéig változik. Egyesek csomósodás nélkül könnyen elkeverhetők, alig duzzadnak, utána nagyon gyorsan ülepednek, de a folyadék mindvégig zavaros marad. Ilyenek a hazai natúr kalciumbentonitok, úgy viselkednek, mint a közönséges kaolin. Mások viszont erősen megduzzadnak, valósággal feldagadnak, ennél fogva igen nehéz őket szuszpenzióba vinni, stabilkolloidot alkotnak. A pálinkához adagolva terjedelmes pelyhes üledéket képeznek, ezzel eltávolítják a folyadékból a fehérjéket. Az ilyenek a természetes nátriumbentonitok vagy a szódával aktivált bentonitok. A kálciumbentonitok közel semleges kémhatásúak a ph-juk 6 körüli, a nátriumbentonitok kissé lúgos kémhatásúak, ph-juk 8-9 körüli. Sósavval aktivált, úgynevezett hidrogénbentonitokat is gyártanak, amelyek savas kémhatásúak ph-juk 3 körüli. Pálinka derítésére ez is alkalmas, bár a kezelt italt nehéz utána szűrni, mert finom, lebegő üledéket képeznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése