Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. május 18., szombat

Almás Szilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



355.

2013/0517
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



  Almás Szilva
  üvegben érlelve
 
 
 A folytatásban sem szeretnénk csalódást okozni olvasóinknak, illetve kedves hallgatóinknak, éppen ezért az elmúlt napokban egy olyan légmentesen lezárt cefréshordót nyitottam fel, amelyet még szeptemberben zártam le. No természetesen nem kell mindjárt igen nagy hordóra gondolni, hiszen ez is csak 120 liter űrméretű volt. Az elmúlt nyolc hónapot a benne várakozó cefre igen szép állapotban vészelte át az úszófedél alatt. Nemcsak vizuálisan, hanem illatra is kifogástalan cefre várta a desztillálás eljövetelét. Sokszor elmondják szakemberek, és jómagam is mindig azt tanácsolom, hogy a cefrét amilyen hamar csak lehet le kell desztillálni. Ennek ellenére vannak olyan esetek, amikor erre nem kerülhet sor, és vannak olyan eljárások, amelyek éppen erre a helyzetre alkalmazhatók anélkül, hogy cefrénk károsodna, illetve abban negatív folyamatok induljanak el. A hordó kiürítésekor nyolc-kilenc alkoholfokú cefre került az üstbe. Csekély mennyiségű magot is belehelyeztem a lepárláshoz, amelyek sértetlen állapotban voltak. A desztillálás elindítása után az alkohol elég gyorsan megindult és egészen 72% fokig le is süllyedt. A 120 liter cefréből 27 liter mennyiségű alszeszt sikerült első menetben kinyernem. A második lepárlás a finomítás, vagy ahogy még nevezni szokták a tisztázás a meg szokott módon indult el. 78 celziusz körül megindult a párlat a rézelejével, amely szinte észrevétlen volt, ami jelezte a cefre kifogástalan állapotát. Az előpárlatot pedig 82,5 celziusz fok körül is sikerült leválasztanom, ami szintén elfogadható még egy friss cefre esetén is. A lassú több órán áttartó finomítás végén 9 liternyi 72,3 % átlag alkoholfokú párlat született meg ebből a cefréből, ami 50% alkoholfokra beállítva 13 liternyi pálinkát eredményezett, amely alma és szilva esetén úgy gondolom, hogy teljesen elfogadható eredmény. Mindezt csak azért érzékeltetem, hogy látható legyen, hogy nyolchónapnyi tárolás után is születhet cefrénkből megfelelő minőségű, és mennyiségű pálinka, amennyiben szakszerűen végezzük el a cefrézést, a tárolást, valamint a desztillálást. Ilyenkor a pálinkafőzési holtszezonban öröm számomra, hogy ilyenkor is születhetnek párlataink, amelyek gyakorlatilag folyamatosan keletkeznek, így az év minden hónapjában tudok friss újdonságot felmutatni a kóstolások alkalmával, illetve a versenyeken elindítani. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése