Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. május 14., kedd

Bodzás Otelló Szőlő Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2013.



351.
2013/0513

AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS



  Bodzás Otelló szőlő
  üvegben érlelve



 Az utóbbi időben nem nagyon volt időm a pálinkafőzéssel foglalatoskodni, annak ellenére, hogy volna mit desztillálni. Ezúttal egy olyan hordónyi cefrének a lefőzését kezdtem el, amely egy kísérletet képezett. A kísérlet tárgya, pedig nem volt már, mint 75%-ban törköly, még pediglen vörös szőlő, egészen pontosan otelló szőlőből készült cefre, míg a fent maradó 25% bodza bogyóból állt. Ez utóbbinak a következtében a cefre sav és alkoholtartalma is jelentősen leesett. A kísérlettel nem is a mennyiség növelése volt a cél, hanem egy komplex illat, íz, és zamat anyag kialakítása ennek a két gyümölcsnek a házasításával. A közös alapot tulajdonképpen a vadság hozta létre. Emlékszem még arra, amikor közel harminc évvel ezelőtt, ifjúként a hétvégi szőlőben dolgozgattunk és már akkor elindult az a trend, hogy a kihalt szőlő parcellák tulajdonosainak birtokai az enyészet martalékává válnak. Így nagyon közel nőhetett egymás mellett az otelló szőlő, és a fekete bodza. Előbbi a kultur terület és a minőségi szabályozások következtében egyre kisebb területen voltak felfedezhetők, míg utóbbi ennek helyén egyre nagyobb területeket vett birtokba, sőt egyre keresettebbé vált, amely okán szinte egy népcsoport kultikus pénzszerzési forrásává nőtte ki magát. Ezen gondolatok mentén nosztalgiázva egy kicsit készítettem el tavaly ezt a cefrémet, hogy ebből idén egy kultikus kis pálinkát készíthessek el, amellyel kevesen dicsekedhetnek. Persze a két gyümölcs cefréjének elkészítésében is vannak közös elemek. Mind kettőt bogyózni kell. Az viszont igaz, hogy az otellóval mindezt könnyű megtenni, addig a bodzának a bogyózása elég macerás feladat, ugyanis az apró kis szárdarabok eltávolítása nem egyszerű feladat. A bodzabogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat, azaz szambucint tartalmaz. A középkori német néphit szerint a bodzában lakott a parasztudvar jó szelleme, amely megóvta a családot a tűztől és más bajoktól. Nem véletlen tehát, hogy a mi udvarunkon is van bodzafa, amelyhez ragaszkodom, és nem engedem azt kivágni. Akit ilyen pálinkával megkínálnak, az méltán tarthatja magát megtisztelve! Vannak, akik a pálinkák királyának tartják, így házasítva persze már nem az, mint önmagában, de a desztillálás után született párlat ígéretesnek bizonyult, így remélem sokan szeretni fogják kóstolások alkalmával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése