A
tavalyi pálinkából már nem sok maradt. A Temerini pálinkaversenyre idén csupán
102 minta érkezett elbírálásra. Vajdaságban nagy hagyománya van a
pálinkafőzésnek. Az érett, tiszta gyümölcs, a gyors és finom cefrekezelés és az irányított erjesztés a finom kisüsti
titka.
Egész
Vajdaságból érkeznek a minták a temerini pálinkaversenyre. A tavalyi gyümölcs
nagy részét elvitte a fagy és a jég. Eddig minden évben 180 – 200 pálinka
között válogathatott a zsűri. Idén megfeleződött a megmérettetésre jelentkezők
száma. Snejder Sándor, a Temerini Kertbarátkör elnöke: „Az idén nagyon leesett
ez a mennyiség, mivel a tavalyi gyümölcs rosszul termett. Nem volt gyümölcs, nem
volt miből pálinkát főzni. Az emberek úgy gondollták, hogy vagy megisszák erre
az időre, vagy sajnálják azt az egy litert elhozni, vagy már nem is volt annyi.
Az idei pálinkaverseny mennyiségre nem lesz jó. A minőséget pedig majd a
bírálóbizottság eldönti.”
A
Temerini Kertbarátkör, úgy határozta meg a zsűri összetételét, hogy abban ne
szerepeljen temerini termelő. Zentáról, Adáról, Bácsfeketehegyről,
Bácskossuthfalváról és Újvidékről érkeztek a bírák. A pálinkát több szempont
alapján bírálják. Horkai Zsolt nemzetközi pálinkabíró: „Vizsgáljuk az illatot,
a tisztaságát, majd az illatnak a gyümölcsös jellegét. Utána térünk át a
pálinka ízére. Szintén az íztisztaság, majd pedig a gyümölcs jellege, a karaktere.
Utána pedig konkrétan osztályozunk egy össz benyomást.”
Temerinben
több hivatásos pálinkafőző működik. Tizenegy végez bérfőzést, főleg almából,
körtéből, birsből, meggyből és barackból. Az egyik legismertebb Kohanec Sándor
pálinkafőző vállalkozása. Ő a vajdasági pálinka titkát a hagyományban látja.
„Vajdaságban és Szerbiában is hagyomány a pálinkafőzés, mert mindig meg volt
engedve. Soha nem volt tiltva törvényileg. Ma sincs tiltva. Mindenki főzhetett
magának pálinkát, még a mennyiség sem volt korlátozva.”
Vajdaságban
nincs korlátozva a pálinkafőzés, de hivatalosan csak az foglalkozhat eladással,
aki erre regisztrálja vállalkozását. Az értékesítési jog azonban drága, a
kistermelőknek pedig ez nem kifizetődő. A Temerini Pálinkaversenyen megalakul a
Pannon pálinka klaszter. A közös fellépéssel lehetővé válik, hogy a termelők
legálisan árulják a pálinkát. A verseny utolsó napján, szombaton, eldől ki főzi
a legjobb kisüstit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése