Herbarium Librum
Szőlő félék
Családja
Vitis Vinifera
Ottonel Muskotály
1852-ben a Franciaországi, Loire mentén, Moreau
Robert angers-i kertész, nemesítő is, aki elsőként állította elő, valószínűleg
a saszla és a saumuri muskotály
fajták keresztezésével. Leginkább Közép-Európában terjedt el a szőlőtermesztés
északi határához közel, mert a többi muskotálynál sokkal jobban tűri a hideget.
Viszonylag korán, már szeptember közepén érik, így az északi területeken kiváló
reduktív borok alapja. Ennek azonban komoly követelményei vannak a telepítővel,
a szőlőmunkással szemben is. Gondos figyelmet igényel. Már a metszésnél ügyelni
kell arra, hogy ne terheljük meg túlságosan a tőkét, mert akkor az illat- és
zamatanyagok nagyon legyengülnek. Fontos a szüret időpontjának megválasztás,
majd a kezelés. A szüret időpontjára – mint minden illatos fajta – különösen
érzékeny. Ha még a biológiai érés teljes beállta előtt szüretelik, akkor
savtartalma kellő hátteret tud nyújtani édeskés, parfümös és igen jellegzetes
illat világának. Ha késik a szüret, a bor illatjegyei negatív irányba
fordulhatnak. Savait illetően inkább lágynak mondható és száraz iskolázásban
mutatja legszebben értékeit. Mint az egyik legnépszerűbb kiegészítő fajta,
szinte minden termelőnél találkozhatunk vele. Lassan nő. Vesszői vékonyak,
elterülők. Közepesen terem. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres vagy kissé
vállas, közepesen tömött. Bogyói közepesek, a héjuk középvastag; nem rothadnak.
Szereti a napsütéses órákat, hiszen csak közepes mennyiségű cukrot és kevés
savat tartalmaz, bár ez nem mindig van így, hiszen ez talaj, fekvés függvénye
is. Borainak fajtajellege diszkrétebb; általában a szüret utáni évben
fogyasztják. Megfelelő klímán, későn szüretelve, figyelemre méltó botrytises
borokat állítanak elő belőle. Borai intenzíven parfümösek, narancsvirág
illatúak. A gyümölcs élvezetesebb azokon a hűvösebb területeken, ahol nagyobb
savtartalmat képes összegyűjteni. Vulkáni területeken mélyebb ízeket ad, mint
másutt. Az utóbbi másfél évszázadban ez a fajta szinte teljesen kiszorította Elzászból
a sárga muskotályt, és Ausztriában is ez a legnagyobb területen termelt a
muskotályféle. Kedvelt és bevált szőlőfajta Németországban,
és egy keveset Ausztráliában is termesztenek. Ausztrál
változata aprószemű és ettől erősen muskátli
virágillatú, amit a kóstolók többnyire nagyra értékelnek. Magyarország borvidékeinek
Soprontól a Bükkaljáig terjedő északi láncolata ideális
feltételeket kínál termesztéséhez, de ezt nálunk még kevés termelő ismerte fel.
Leginkább a Mátraaljai, az Egri
és a Balatonboglári borvidéken
gyakori. A Badacsonyi borvidéken ez a Badacsonyi muskotály
alapanyaga. Teljes termőterülete 2007-ben 1550 hektár volt. Ez a gyümölcs a szőlőfajtái között is külön csoportba sorolható a
belőle készülő bor tulajdonságai miatt, a koriander illatára és ízére
emlékeztető, markáns jegyekkel rendelkező fehérborok közé. Nem véletlen az sem,
hogy a Muscat Ottonelt a világon majdnem mindenütt ugyanígy hívják. Nálunk,
Magyarországon az 1880-as években jelent meg, s azóta is töretlen
népszerűségnek örvend. Minden borvidéken megtalálható kisebb-nagyobb területen.
Nemcsak fajtatiszta értékei miatt közkedvelt, hanem más borokkal való
házasítása révén is, mivel kitűnő illat- és ízanyagokat kölcsönöz a kevésbé
karakteres fajtáknak is. Önmagában egy rendkívül muskotályos illatú, lágy,
könnyen fölismerhető bort ad, amely hamar megkedveltethető a bor iránt kevésbé
érdeklődőkkel is. A jelentősebb savakat adó meszes vagy vulkanikus talajokon
nagyon szép, kerek borok készíthetők belőle, s jobb évjáratokban félszáraz vagy
félédes borrá is válhat. Korai fakadása, érése miatt érdemes a technológiai
érettség előtt szüretelni és reduktívan feldolgozni, hogy savait és
illatanyagát jobban megőrizze. Természetesen ma már a borkészítésen túl igen
jelentőssé vált az a piac is, amely nem elsősorban bort, hanem pálinkát készít
ebből a gyümölcsből. Ebben az esetben is ugyanazt a gondosságot kell művelésére
fordítani. Higgyék el megéri a gondosság, mert nagyon finom ital, a szó
valódi értelmében élvezeti cikk lesz a végeredmény. A jó muskotályt elsősorban
nem a gasztronómiához társítva kell fogyasztani, hanem önálló italként, ami nem
jelenti azt, hogy akár bor, akár pálinka készül belőle, ne lenne ajánlható
ételekhez, ezen esetben édeskés mártással készített húsokhoz, desszertekhez
tudnám ajánlani. Élénk, üde, intenzív tutti-frutti, könnyed, de mégis testes és
nagyon komplex. Hosszan megmaradó élmény. Meleg nyári estéken kellemesen
simogató hűs szellő, télen derűt árasztó lélekmelegítő. Ajánljuk könnyed baráti
beszélgetésekhez a jó hangulat megteremtésének segédeszközeként. Gyors segítség,
ha nem jut semmi az eszünkbe. És, ha még mindig nem, igyunk még egyet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése