228.
2012/1029
AQUAVINICUM
NATÚR
BORSEPRŐ
Kékfrankos - Merlot Cuvée
üvegben érlelve
A mai napon egy
igazán különleges párlatot fogok bemutatásra ajánlani. A Natúr sorozat Borseprő
kategóriájába tartozó párlat ezúttal egy vörös cuvée eredménye. Csalatkoznának
bennem, hogy ha ehhez a seprőhöz sem volna egy érdekes történetem. A történetet
viszont ott kell kezdenem a legelején, hiszen a legtöbb ember nem is tudja mi
az a borseprő. Elsősorban pincelátogatások
alkalmával, vagy borbemutatókon, vezetett borkóstolókon találkozhatunk a seprő,
vagy borseprő kifejezéssel. Leginkább seprőn tartásról, vagy seprő
felkeverésről hallhatunk, ezeket a kifejezéseket időnként a borok címkéjén lévő
leírásokban is megemlítik. De mit is jelent ez a szó, és a hozzá fűződő
borászati kifejezések? A szőlő feldolgozása során a mustba különböző
bogyórészek, és egyéb, a szőlővel együtt érkező anyagok (pl. por, növényi
rostok) kerülnek, amelyek erjedés után – az elhalt élesztősejtekkel együtt -
leülepednek a borban. A bor fejlődése, tisztulása során különféle további
anyagok válnak ki, amelyek szintén a bor aljára szállnak le. A borból kivált és
leülepedett sűrű anyagot nevezzük borseprőnek, a hígabb részt, pedig
aljabornak. A seprő – vagyis az újbor üledéke - leginkább tehát élesztőt,
növényi maradványokat és borkövet tartalmaz. Ezt a kékfrankos-merlot cuvée
vörösbornak a seprőjét, Dunaszekcsőn
kaptam egy kedves borász barátomtól Hauk Istvántól azzal a nem titkolt céllal,
hogy egy kiváló pálinkát hozzak életre belőle. Fontos, hogy oxigéntől elzártan
tároljuk a desztillálásig, de lehetőleg sokat ne várakozzunk vele, mert könnyen
megromlik. A desztilláláskor lehetőleg alaposan hígítsuk fel a sűrű
alapanyagunkat. Habzásgátló szer alkalmazásáról se feledkezzünk el, mert
meglepetések érhetnek bennünket. A lefolyó alszesz magas alkoholtartalommal
rendelkezik. A 120 liternyi seprőből 25 liternyi alszesz folyt le. Ezt követően
következik a finomítás. Már egészen alacsony hőmérsékleten megindul a párlat,
de csak 82 celsiusztól fogom fel és a középpárlatot 93 ceksiuszig engedem
folyni. Ebben a tartományban 10,5 liternyi párlat gyűlik össze, amelynek átlag
alkoholtartalma 77% lett. Előtte és utána még csippentettem 3,5 liternyi
párlatot, amely 73% alkoholtartalmú lett. A középpárlat szívét használom
általában a versenyekre, mert így biztosan hibátlan párlattal indulhatok. Az
így született párlat felejthetetlen illat kavalkáddal ajándékozott meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése