Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 2., péntek

Vegyes Háztáji Natúr Szőlő Cuvée 2012.


232.
2012/1102
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
  Vegyes Háztáji Szőlő Cuvée
  üvegben érlelve
 A nosztalgia jegyében készült az a párlat, amelyet már tavaly is elkészítettem, és idén is megtettem azért, hogy azzal méltó emléket állítsak azoknak a régi elődeinknek, akik még másként éltek, másként gondolkodtak, másként viszonyultak a természethez, környezetükhöz. Persze nem vagyok elég idős ahhoz, hogy ezekre a dolgokra személyesen emlékezzem, de mások emlékei, a még élő idős emberek szívesen átadják ismereteiket és tapasztalataikat. Sajnos a második világháború és az az előtti időkre kell visszamenni. A vidéki paraszt emberek életének szerves része volt a szőlő, és az állattartás is. Önfenntartó családi gazdaságok működtek kis területen, de hatékonyan. Szerényen és alázatosan éltek, tisztelték hagyományaikat, és a munkájukat, alázattal keltek és feküdtek. A szőlejük hagyományos volt, szinte kétrét görnyedve dolgoztak benne. Régi fajták voltak, legtöbbször nem is nemesítettek, hanem sokszor direkt termők. Ma már ezekből a fajták nem készítenek sem bort, sem pálinkát, a fejlődés túl haladt rajtuk. Az ízek azonban felejthetetlenek és ma is az idős emberek szájában találhatók. Ők nem annyira a parfümősségért, nem annyira a tisztaaromákért dolgoztak, hanem azért, mert ez volt az életük, a minden napi verejtékük. Mi ma élő fiatalok lassan már könyvekből sem ismerhetjük meg ezeket, nem is beszélve azokról az ízekről, amelyeket ezek a szőlők adtak. Érdekes módon a szomszédos országokban, Szerbiában, Horvátországban, Erdélyben, Szlovéniában, Ausztriában még ma is fellelhetők ezek akár bor, akár pálinka formájában is. Mi magyarok a buzgó nyugat imádatunkban lassan mindent száműzünk, ami őseinknek fontos volt. Lassan ugyan kezd elindulni egy olyan folyamat, amely felkutatja, felkeresi a régi gyümölcsfajtákat, a régi szőlőfajtákat. Bízom abban, hogy lesznek olyan fiatalok, akiknek majd jelentenek ezek dolgok valamit, és hajlandók visszanyúlni a régi idők hagyományaihoz. Most ugyan azt hisszük, hogy fut a szekér, és mindent megtehetünk, de nehogy nagy árat fizessünk ezért a futásért. A régi ízek, a régi hagyományok egyensúlyon alapultak a természettel, ha ehhez visszatérünk nem fogunk csalódni és életünk is, harmonikusabbá válik. Ez a párlat több régi szőlőfajta erjesztésével készült, bogyózás nélkül. Ez a valódi különlegesség, ez a valódi Hungarikum, a paraszti élet csodája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése