232.
2012/1102
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Vegyes Háztáji Szőlő Cuvée
üvegben érlelve
A nosztalgia
jegyében készült az a párlat, amelyet már tavaly is elkészítettem, és idén is
megtettem azért, hogy azzal méltó emléket állítsak azoknak a régi elődeinknek,
akik még másként éltek, másként gondolkodtak, másként viszonyultak a
természethez, környezetükhöz. Persze nem vagyok elég idős ahhoz, hogy ezekre a
dolgokra személyesen emlékezzem, de mások emlékei, a még élő idős emberek
szívesen átadják ismereteiket és tapasztalataikat. Sajnos a második világháború
és az az előtti időkre kell visszamenni. A vidéki paraszt emberek életének
szerves része volt a szőlő, és az állattartás is. Önfenntartó családi
gazdaságok működtek kis területen, de hatékonyan. Szerényen és alázatosan
éltek, tisztelték hagyományaikat, és a munkájukat, alázattal keltek és
feküdtek. A szőlejük hagyományos volt, szinte kétrét görnyedve dolgoztak benne.
Régi fajták voltak, legtöbbször nem is nemesítettek, hanem sokszor direkt termők.
Ma már ezekből a fajták nem készítenek sem bort, sem pálinkát, a fejlődés túl
haladt rajtuk. Az ízek azonban felejthetetlenek és ma is az idős emberek
szájában találhatók. Ők nem annyira a parfümősségért, nem annyira a tisztaaromákért
dolgoztak, hanem azért, mert ez volt az életük, a minden napi verejtékük. Mi ma
élő fiatalok lassan már könyvekből sem ismerhetjük meg ezeket, nem is beszélve
azokról az ízekről, amelyeket ezek a szőlők adtak. Érdekes módon a szomszédos
országokban, Szerbiában, Horvátországban, Erdélyben, Szlovéniában, Ausztriában
még ma is fellelhetők ezek akár bor, akár pálinka formájában is. Mi magyarok a
buzgó nyugat imádatunkban lassan mindent száműzünk, ami őseinknek fontos volt.
Lassan ugyan kezd elindulni egy olyan folyamat, amely felkutatja, felkeresi a
régi gyümölcsfajtákat, a régi szőlőfajtákat. Bízom abban, hogy lesznek olyan
fiatalok, akiknek majd jelentenek ezek dolgok valamit, és hajlandók
visszanyúlni a régi idők hagyományaihoz. Most ugyan azt hisszük, hogy fut a
szekér, és mindent megtehetünk, de nehogy nagy árat fizessünk ezért a futásért.
A régi ízek, a régi hagyományok egyensúlyon alapultak a természettel, ha ehhez
visszatérünk nem fogunk csalódni és életünk is, harmonikusabbá válik. Ez a
párlat több régi szőlőfajta erjesztésével készült, bogyózás nélkül. Ez a valódi
különlegesség, ez a valódi Hungarikum, a paraszti élet csodája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése