231.
2012/1101
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Muscat Ottonel - Rizlingszilváni Cuvée
üvegben érlelve
Egy párlat erejéig
visszaugranák ahhoz a kategóriához, amelyben a legbőségesebb a választék,
hiszen ebből áll rendelkezésre a legtöbb alapanyag. Nem nehéz kitalálni, hogy a
törköly kategóriáról beszélek. Ezúttal egy házasítással kísérleteztem, amelynek
egyik alanya az Ottonel Muskotály, a másik, pedig a Rizlingszilváni. Előbbit
előszeretettel használják borként is házasításokban, amelynek egyik oka, hogy
némileg alacsony savtartalommal bír, így csak rövid ideig tartható el. Ez úgy-e
a pálinka esetében nem játszik szerepet, itt a házasítás okaként inkább az illata
hozható fel. Kicsit a mi vidékünkön kevés található belőle ezért egészítettem
ki a rizlingszilvánival. Most mégis kicsit a muskotályról szólnék. Magyarországon az 1880-as években jelent meg, s azóta is
töretlen népszerűségnek örvend. Minden borvidéken megtalálható kisebb-nagyobb
területen. Nemcsak fajtatiszta értékei miatt közkedvelt, hanem más borokkal
való házasítása révén is, mivel kitűnő illat- és ízanyagokat kölcsönöz a
kevésbé karakteres fajtáknak is. Önmagában egy rendkívül muskotályos illatú,
lágy, könnyen fölismerhető bort ad, amely hamar megkedveltethető a bor iránt
kevésbé érdeklődőkkel is. A jelentősebb savakat adó meszes vagy vulkanikus
talajokon nagyon szép, kerek borok készíthetők belőle. Korai fakadása, érése
miatt érdemes a technológiai érettség előtt szüretelni és reduktívan
feldolgozni, hogy savait és illatanyagát jobban megőrizze. Természetesen ma már
a borkészítésen túl igen jelentőssé vált az a piac is, amely nem elsősorban
bort, hanem pálinkát készít ebből a gyümölcsből. Higgyék el, megéri a
gondosság, mert nagyon finom ital, a szó valódi értelmében élvezeti cikk lesz a
végeredmény. A jó muskotályt elsősorban nem a gasztronómiához társítva kell
fogyasztani, hanem önálló italként, ami nem jelenti azt, hogy akár bor, akár
pálinka készül belőle, ne lenne ajánlható ételekhez, ezen esetben édeskés
mártással készített húsokhoz, desszertekhez tudnám ajánlani. Élénk, üde,
intenzív tutti-frutti, könnyed, de mégis testes és nagyon komplex. Hosszan
megmaradó élmény. Meleg nyári estéken kellemesen simogató hűs szellő, télen
derűt árasztó lélekmelegítő. Ajánljuk könnyed baráti beszélgetésekhez a jó
hangulat megteremtésének segédeszközeként. Gyors segítség, ha nem jut semmi az
eszünkbe. És, ha még mindig nem, igyunk még egyet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése