159.
2012/0310
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Datolya - Merlot - Cabernet franc törköly
üvegben érlelve
A mai napon bemutatásra kerülő párlat folytatása annak a sorozatnak, amelyet déli gyümölcsökkel kezdtem el Ágyas Párlatként. Annyiban változtattam az eddigi megszokott renden, hogy ebben az esetben nem vegyes gyümölcs pálinkába raktam a gyümölcsöt, hanem egy más fajtát kerestem hozzá, amely karakterben talán jobban illik hozzá. Így esett a választásom Merlot – Cabernet Franc törkölypálinkára. Az ágy amelyet pedig belehelyeztem datolyából készült. A datolya már közismertebb déli gyümölcs. Ismerjük a nevét, ismerjük az ízét, de valójában keveset tudunk magáról a gyümölcsről. A Közel-Kelet ősi kultúrnövénye, melyről már az időszámításunk előtti Mezopotámiából is maradtak fenn ábrázolások. Természetesen a Biblia is foglalkozik a gyümölccsel. A zsidó népnél az igazságosság, az őszinteség és a szépség fogalma kapcsolódik hozzá. Virágvasárnapokon a keresztények pálmaággal emlékeznek Jézus jeruzsálemi bevonulására. Jerikó, az emberiség egyik első virágzó kultúrája, a datolyapálmák városa volt. A datolya korán eljutott Afrikába, Amerikába, de Európában kizárólag Spanyolországban beszélhetünk számottevő datolyatermelésről. A datolyából mézszerű nedv - datolyaméz - sajtolható, melyet az arab népek vaj helyett, kenyérre kenve fogyasztanak. Érdemes datolyapálmát ültetni, persze csak a forró égövön, mert a fa több mint kétszáz évig elél, és évi száz kg gyümölcsöt hoz. A datolya a datolyapálma gyümölcse, hossza 4-5 cm, színe a szilvához hasonlóan sárgásbarna vagy mély barna. Sima héja alatt édes, leves hús, középen pedig kemény, hosszúkás, hosszában barázda hasította, ehetetlen mag található. Természetes cukortartalma magasabb, mint bármely más gyümölcsé. Gazdag étkezési rostokban, nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamint, illetve vasat, foszfort, kalciumot, cinket és magnéziumot. Nagymennyiségű ásványtartalma miatt jó vértisztítónak, idegerősítőnek bizonyult. Megfázás esetén jótékony hatása van a légzőszervekre. A három hónapos érlelést követően a párlat színe halványbarnára színeződik. Az aszalványtól édeskés ízek párosulnak a törkölypálinka illat anyagaihoz, remélve, hogy kiválóan kiegészítik, majd egymást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése