17.
2010/1121
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VEGYES
Besztercei szilva - Bikavér törköly
barricolt tölgyfahordóban érlelve
A most bemutatásra kerülő párlatból nem sok van, de nem is a mennyiségen van a hangsúly, hanem annak minőségén, érlelési módján. Az alappárlat egy részét barricolt tölgyfa hordóban helyeztem el három hónapos érlelési időre. Tulajdonképpen ezzel arra voltam kíváncsi, hogy a szilvás pálinka miképpen viselkedik a barricolás hatására. Azt ugyan is tudtam, hogy a törkölypálinkának kifejezetten jól áll ez az érlelés, de a szilva markánsabb zamat anyagai máshatást keltenek ilyen körülmények között. Van még néhány dolog, amit a Szilváról tudni érdemes és a pálinka kóstolgatása közben érdemes egymással megbeszélnünk. Már i.e. 3500 táján termesztették a szilva különböző fajtáit. Vergilius és Plinius is többször megemlíti munkáiban. Őshazája Közép-Ázsiától a Fekete-tengerig, illetve Közép-Európáig terjed. Hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs. Rendkívüli igénytelenségénél fogva a legváltozatosabb talaj- és éghajlati viszonyok között is megél. Érdekesség, hogy az úgynevezett duofák körében a legmegvalósíthatóbb és legéletképesebb, ha a szilvafát kajszival oltják be. Így egyszerre terem, egy fán szilva és kajszi is. Több mint 2000 fajtáját regisztrálták a világon. A hazánkban leggyakrabban a besztercei, kékszilva, magvaváló szilva, ringló és az összes közös őse a mirabola fordul elő. Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Vitamintartalma azonban nem számottevő. A szilvánk igen jó hatása van idegrendszerünkre. Serkenti az agyműködést, így leginkább frissítő hatása van. Ezen kívül az aszaltszilva az egyik legjobb vértisztító, és emésztést serkentő gyümölcs. A besztercei szilvából főzött pálinka összehasonlíthatatlan más pálinkával. Magyarország makro és mikroklímájában jó beérnek a gyümölcsök, ezáltal gazdag az aromaviláguk és savtartalmuk, így kiválóak pálinkafőzésre. Nem is találunk olyan nevesebb pálinkaházat, amelynek ne volna szilvapálinka a kínálatában. Jó magam is arra törekedem, hogy minél érdekesebb párlatokat, egyedi íz, zamatvilággal rendelkező pálinkákat készítsek. Ennek a karakteres magyar pálinkának leginkább az édeskés, lágy nektár jelleg adja az alapját, ugyanakkor könnyen felfedezhető benne a marcipános-mandulás magjelleg is. Az érlelésnek köszönhetően egyrészt a pálinka színe vált melegebbé, másrészt a párlat ízvilága is jelentősen gazdagodott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése