Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 15., csütörtök

Avokádó Narancs Ágyas Gyümölcs Párlat 2012.


161.

2012/0312

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS

Avokádó naranccsal
üvegben érlelve



Most sem szakítok a jól megkezdet hagyományommal immár, és bár a télből lassan átcsúszunk a tavaszi időjárásba, én továbbra is újabb és újabb ágyas párlatokat igyekszem a közvélemény figyelmébe ajánlani. Hazai gyümölcsről újból a déli egzotikus gyümölcsök irányába terelem a pálinkakedvelők figyelmét. Az alappárlat ebben az esetben a narancs, amelybe ezúttal nem aszalványt, hanem friss gyümölcsöt, az Avokádót raktam bele. Ez a déli gyümölcs már annyira ismert, mint a legtöbb eddig tárgyalt és használt déli gyümölcs, de még mindig tartogat a természet számunkra különösebbnél különösebb gyümölcsöket. Az Avokádó géncentruma Dél és Közép-Amerikába tehető, innen terjedt át (a megszállók révén) Spanyolországon keresztül a világ számos pontjára. Az inkák kedvelt gyümölcse volt, melyet már a történelem kezdetén is termesztettek. Egyik érdekessége, hogy alakja és színe miatt több országban aligátorkörtének, míg más országokban gyümölcshúsának állaga miatt vajkörtének hívják. Hogyan is jellemezhetnénk leginkább ezt a gyümölcsöt? A fán termő avokádó körte alakú, magas olajtartalmú, úgynevezett gyümölcszöldség. Mérete a körténél kicsivel nagyobb, héja az egyes fajtáknál más és más, sötétzöldtől lilásig terjedhet, de minden esetben rücskös. A gyümölcshús színe halványzöld, halványsárga, krémes, íze mogyoróra, vajra emlékeztető, enyhén savanykás. Azt hiszem, hogy már ezek is felkelthették figyelmünket vele kapcsolatban. Négy fajtáját különböztetjük meg, melyek a következők: a lilás fekete "hass", a simább, zöld bőrű "ettinger" és "fuerte", illetve a kerekebb alakú "nabal". Én ebben az esetben a fuerte-t használtam ágyként a narancspárlatban. Az avokádó vásárlása igen körülményes, ugyanis a gyümölcs nagyon gyorsan túlérik és szottyadt lesz. Ez azonban azt is jelenti, hogy gyorsan után érik, így inkább a kemény, hibátlan, élénk zöld, fekete pöttyöktől mentes példányokat válasszuk. Az avokádó közel tízféle vitamint és húszféle ásványi anyagot tartalmaz. Kiemelkedő A és B-vitamin tartalma, kevesebb mennyiségben ugyan, de található benne C, E és D vitamin is. Kiemelkedő kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin és karotin tartalma. Különösen az önpusztító betegségekkel szemben való harcban eredményes, mivel értékes zsiradékokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése