Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 12., hétfő

Cseresznyeszilva Natúr Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


157.

2012/0308

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

Cseresznyeszilva
üvegben érlelve



Mindig felfokozott izgalommal várom azt, amikor egy erdei gyümölcsből készült párlatot hozok világra az üst mélyéről. Ezt a ma bemutatásra kerülő párlatot kicsit már sajnáltam is, hogy ennyi idő elteltével és még mindig nem keltettem életre hamupipőke álmából. Bizony jó régen volt már júliusi nyár, amikor ennek a gyümölcsnek a cefrézését befejeztem. Nem is volt egyszerű már a begyűjtése sem számomra, mert azt a hatalmas fát, amelyről eddig gyűjtöttem favágók kivágták a régi vasútvonal mellől. Hosszan el kellett Bátaszék irányába mennem a régi vasút fölött, hogy találjak ilyen fát másikat, amely túlélte a vonal tisztítást. Sikerült, de valami oknál fogva nem egyszerre és nagyon nehezen értek be a gyümölcsök, mert olyan sok volt rajta. Jókora dzsungelen kellett átverekednem magam két napon, hogy leszedhessem a beért gyümölcsöket. Ilyen nehézségek után, most meg hónapokig az erjesztő tartályokban várta, hogy tűzre kerülhessen. Ez az erdei gyümölcs pedig nem más, mint a Cseresznyeszilva, amelynek tavalyi párlatával Kecelen érmet sikerült nyernem. Prunus Cerasifera a latin neve, de az angolok Cherry Plumnak nevezik. A Bach féle virágterápiában a higatság virágának hívják. Tény az, hogy a májusi virágzáskor is gyönyörű szép látványt nyújt, de akkor is amikor már roskadásig megtelt apró piros gyümölcsökkel. A madarak hálásak is fa minden gyümölcsének szeméért. Számomra is igazi kuriózumnak számít a belőle készült párlat. Nincs nagy cukortartalma, sőt egy kicsit savanykásan édes maga a gyümölcse is, amelyet gondosan ki is magoztam. Nagy mennyiségű pálinkát nem is lehet belőle várni, de ami lefolyik, az mindenképpen minden pénzt megér. A főzés során alszesz még, úgy ahogy csordogál belőle, de a finomítás során, szinte repül a hőfok és a máskor megszokott alszesz mennyiségnek 20-25% sem valósul meg pálinkában. Az illatok azonban, amelyek a főzdében terjengenek jelzik, hogy itt különlegesség készül. Elég sok előpárlat is keletkezett, amelyet a hosszútárolásnak tudok be, de a végén azért csak összecsorog pár liternyi parfümős párlat, amely karcossága, nyersessége ellenére is már most jelzi, hogy, mint a kölni olyan illatos párlattal lesz dolgunk. A virágterápiája mellett tudom javasolni párlat eszenciáját is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése