16.
2010/1115
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Besztercei szilva - Bikavér törköly
üvegben érlelve
Szép számmal akad a vidékünkön is ilyen gyümölcsfa. Még talán azt is megmerem kockáztatni, hogy Bátán ez a gyümölcsfa. Sem régen, sem ma tulajdonképpen nem képzelhető el háztartás e nélkül. Úgy is mondhatnánk, hogy a sárgabarackfa mellett a besztercei szilvafa az utolsó gyümölcsfa, amely még ma is megtalálható a mindennapjainkban. Igaz ma már leginkább csak a gyümölcséért és a lekvárjáért termesztik, amely igen közkedvelt. Párlata már sajnos elfeledőben van, nehézkes szedése, magozása, cefrézése miatt. Ráadásul igen sokan rosszul is cefrézték ezért rossz minőségű pálinka jött létre és lassan leszoktak róla az emberek. Melyik is ez a fajta a szilva a sok között. Igen régi, ázsiai eredetű fajta. Első hazai említése 1522-ből való. Beszterceinek csak itthon nevezzük, a külföld Magyar szilvának tisztelte. Érési ideje szeptember hava. Gyümölcse jókora nagy, tojásdadalakú. Színe sötétkék, hamvas. Teljesen magvaváló. Húsa sárga. Kitűnő ízű, zamatos s magas cukortartalommal bír. Kiváló csemege-, háztartási és piacos gyümölcs. A belőle készült aszalvány, lekvár és szilvórium világszerte keresett árut képez. Fája mérsékelt növekedésű, későn fordul termőre. Felfelé törő, kúp alakú koronát nevel. Az erős metszést nem szereti. Öntermékeny, a neki való helyen rendesen és bőven termő. A kellően nyirkos, kötött talajt kedveli. Száraz, laza talajban csak egymást követő esős években terem eleget.
Házi szilvának, Boszniai szilvának, Berzencei szilvának, Magvaváló szilvának és Hosszú szilvának is nevezik. Nem magvakról, sem pedig gyökérsarjakról, hanem oltás útján szaporítandó. Éppen a magvetés és gyökérsarjakról történt szaporítás miatt sokféle elkorcsosult, apróbb szemű, maghoz tapadó húsú változata van. Ezért csak a fajtajelleget mutató, szép nagy gyümölcsű, értékes beltartalmú gyümölcsöt termő fajta fáját szabadna oltás útján tovább szaporítani. Jómagamnak is sok ilyen fám van és nincs is velük különösebben baj csak éppen szőlő szüretkor érik, amikor alig van időm arra, hogy szedjem. Ezért is keveset tudtam összegyűjteni és törköllyel kellett házasítanom, hogy kifőzhető mennyiség kerekedjen belőle. A házasítás azonban jól sikerült és kiváló törkölyös szilvapálinka született belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése