140.
2012/0220
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Rizlingszilváni Pálinka
üvegben érlelve
A mai napon bemutatásra kerülő pálinka nem követi az eddigiek sorát, hanem azzal ismételten visszaérkezem a Natúr Pálinkák, Törköly Párlatai alcsoporthoz. A rizlingszilváni szőlő törkölye, mint minden fehér szőlő törkölye különleges odafigyelést igényel, hogy abból megfelelő mennyiségű és minőségű párlat keletkezzen. Ezt a szőlő Magyarország második legelterjedtebb minőségi fehérborszőlő-fajtáját a svájci Thurgau kanton szülötte Dr. H. Müller a Geisenheim-i Kutató Állomáson állította elő 1882-ben. A német nyelvterületen Müller Turgau-ként ismert, fajta hibrid a szőlőtermesztés északi határához közeli területek egyik közkedvelt fajtája Európa szerte. Származása bizonytalan. Az újabb genetikai kutatások szerint a Rajnai rizling mellett a fajta másik szülőjeként a Zöld szilváni helyett inkább a Chasselas-t tartják valószínűbbnek. Levele szép ötkaréjú, mélyen tagolt, sarkos, hólyagos felületű. Átlagos években szeptember második dekádjában szüretelhető. Bőtermő, könnyen túlterhelhető. Hátrányos tulajdonságai még, hogy fagytűrő képessége csupán közepes és rothadékony. Bora illatos, gyors fejlődésű, esetenként lágy. Az illat- és zamatanyagok már alacsonyabb mustfoknál (15-16 mustfok) is kialakulnak. Az említett tulajdonságai és különösen rothadásérzékenysége miatt a jövőben elsősorban a kisüzemek, házi- és hobbikertek megbecsült fajtája lehet. Illat és zamat anyagai miatt számomra az egyik legkedveltebb fajta, amelyet szívesen házasítottam különféle más szőlőkkel, azok törkölyeivel. Mindamellett férfias jellege és karaktere azért behatárolja, az őt szívesen fogyasztok körét. A másik fontos dolog, hogy az Európai Unió ennek a szőlőnek sem engedi használni ezt a nevét, helyette előírták számunkra a Müller-Thurgaut, de engem ez mondjuk nem nagyon zavar, nekem ez a szőlő, a bora és a pálinkája is Rizlingszilváni marad. Mint minden illatos fehér szőlő törkölye ez is igen hálásan visszaadja a szőlő, illetve a borának beltartalmát. A hordós érlelést is szereti, így natúran mindenféleképen a különlegességet kedvelőknek ajánlanám, mert a párlatból kiáradó tömény illat és zamat világ annyira bonyolult és összetett, hogy szinte órákat ellehet felette poharazgatva elmélkedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése