138.
2012/0218
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Papaya Vegyes Gyümölcs Párlat
üvegben érlelve
A most bemutatásra kerülő párlattal tovább folytatom az Ágyas Párlatok sorozatot azon belül is pedig a déli gyümölcsökkel készített párlatokat. Ez a párlat, amely most bemutatásra kerül egy nálunk nem túlságosan közismert, nem túlságosan gyakorta használt gyümölcsből készült. Már annyira déli ez a gyümölcs, hogy nem is Európai, hanem sokkal inkább forróégővi. A Caricaceae, vagyis a dinnyefafélék családjába tartozó papaya, (Carica papaya) valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép-Amerikából származik, de mára a trópusi és szubtrópusi területeken az egész világon ismert. Először az indiánok termesztették és az európaiak terjesztették el. A 16. század közepén a spanyol tengerészek vitték Manilára. Onnan jutott el a papaya a Föld többi trópusi térségébe. Magyarországra egész évben szállítják repülőn, vagy hajón, Brazíliából, Costa Ricáról, Kenyából és az Elefántcsontpartról, egy nagykereskedő véleménye szerint a legjobb fajta papaya Thaiföldről származik. A növény a botanika szemszögéből nézve elfásult gyógynövény. A gyümölcs a levelek alatt csüng, körbe a törzs körül, általában körte formájú. Különösebb illata nincs. Az illata a sárgabarackra illetve a sárgadinnyére emlékeztet, gyümölcssav-tartalma csekély. A súlya a papaya fajtájától függően akár több kilogrammos is lehet, de a Magyarországon kapható papaya súlya általában maximum fél kiló körüli. Nagyon lédús gyümölcs, 90 százaléka víz. Energiatartalma 126 J, fehérjét 0,4, zsírt 0,1, rostot 0,7 grammot találunk benne százgrammonként, sok C-vitamint, aszkorbinsavat is tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A vitamin tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, közel 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne. A papaya termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert papinszerű fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják Az egész növényt, szinte minden alkotórészét felhasználják a természetgyógyászatban. Fogyasztását cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, emésztési problémák (pl. székrekedés, savhiány, puffadás, teltségérzet) megszüntetésére, epe-és májproblémák orvoslására, valamint kiadós lakomákat kedvelők számára javasolják. Kóstoljuk mi is bátran ezt a párlatot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése