12.
2010/0813
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Kajszibarack
üvegben érlelve
A most bemutatásra kerülő pálinka azért fontos állomása Párlat Rendszeremnek, mert ez az első tiszta kifejezetten Kajszibarack Pálinkám. A kajszibarack pedig az a gyümölcs, amelynek a pálinkáját mindig keresik, mindig szeretik, mindig szívesen fogyasztják, hiszen talán már a közhelyig a legismertebb. Van azért egy-két igen fontos dolog, amelyet nem árt, ha tudunk a gyümölcsről mielőtt kikiáltjuk a világ legjobb pálinkájának. Már lehet, hogy nem is annyira dicsőítjük, ha megtudjuk, hogy Kína az őshazája. Az úgynevezett Selyemúton került el Örményországba és onnan terjedt el a Földközi-tenger irányába. A gyümölcs Magyarországra valószínűleg a török hódoltság alatt került be, neve is török eredetéről tanúskodik. A XX. század közepéig hazánk gyümölcstermesztésének kb. egyhatodát tette ki, mára kevesebb, mint 2%-át. Ez sajnos nagyon elszomorító dolog, mert valóban kiváló gyümölcsről és pálinka alapanyagról beszélünk. Az is alátámasztaná nagyobb termelését, hogy a csecsemők fontos táplálékaként kéne kezelni, közvetlenül az anyatej után, mivel beltartalmi anyagai jótékonyan hozzájárulnak egészséges fejlődésükhöz. Nem hiszem, hogy van ember kis hazánkban, aki ne ismerné fel ezt a gyümölcsöt. Az érett gyümölcs színe már-már narancssárgába, pirosba hajló. Héja vékony, puha, enyhén pelyhes. Belseje szintén puha és lédús. Íze nagyon édes, a nagyobb fajtákra erősebb rostozat a jellemző. Akár milyen célzattal is vásárolunk belőle fontos tudni, hogy a kajszi éretten kissé puha, felülete csaknem tejesen sima, héja hibátlan, mindennemű folttól, sérüléstől mentes. Mivel utánérő, akkor is megvehetjük, ha színe még kissé zöld, szobahőmérsékleten pár nap alatt beérik. Igazi táplálkozás élettani értékét magas A-, C-vitamin és karotin tartalma adja. A csontok és a szövetek újjáépítésében van fontos szerepe, így fiataloknak és időseknek fogyasztása egyaránt javasolt. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. A pálinka édeskés illata, lekváros íze a bátai napsütötte vidéknek és talajnak köszönhető. A táj jellegéből adódik magkarakterre jellemző marcipános, kissé banános, tiszta zamata. Édes desszertek, és délutáni beszélgetések kiváló kísérőitala.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése