139.
2012/0219
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Meggy Gyümölcs Párlat
üvegben érlelve
Nem szeretném, ha egyhangúságba fulladna a párlataim bemutatása, de továbbra is a párlat rendszerem Ágyas Pálinkáinak csoportjának egy új tagját szeretném felkínálni, ezúttal azonban a gyümölcs párlatok alcsoportjába. Ez annyit is jelent, hogy a trópusi égővből visszaérkezünk szűkebb hazánk területére. A párlat alapját a már sikerrel bizonyított Cseresznye pálinkám adja, amelybe némi kis része éppen ennek az ágynak a gyümölcse adja, ráadásul rokona is a cseresznyének. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a meggyről van szó. Érdekes, hogy amikor erről a gyümölcsről beszélünk a legnagyobb természetességgel gondoljuk azt, hogy az magyar gyümölcs, pedig sajna ez nem így van. Ugyanis a meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt fellelhető. Erről tanúskodik többek között az is, hogy a meggy szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származtatható. Ez persze nem jelenti azt, hogy nálunk nem vált őshonossá ez az apró méretű, kerek, édeskésen fanyar ízű gyümölcs. Színskálája a világospirostól egészen a bordóig terjed. Fajtáit folyamatosan keverik. Létezik vadmeggy, spanyolmeggy, cigánymeggy, a leggyakoribb a Pándi-meggy, a Meteor korai és a Favorit. Ebben az esetben a Meteor meggy aszalványát használtam ágyként a párlathoz. A párlatban cigánymeggy található kis mennyiségben. A cseresznye szedése után már nem maradt energiám meggyet is szedni, de idén mindenképen sor fog rá kerülni, vagy vásárolni fogok megfelelő mennyiséget. Mindenekelőtt beltartalma az, amely érdekessé teszi az A és B vitamin minden fajtája megtalálható benne, ezen kívül C vitamin és szelén tartalma is említésre méltó. Vírusölő, vértisztító hatású. Serkenti a máj- és veseműködést. Idősebb korban a megbomlóban levő hormonháztartás szabályozásában fejti ki jótékony hatását. Mindezek remélhetően felkeltik mindenkinek a figyelmét és mivel a legnagyobb pálinkaházak készítenek nagy sikerrel ilyen pálinkát, így erre én is szeretnék benevezni, de addig is ez némi figyelem felkeltésre alkalmas párlat. Kóstoljuk nagy kíváncsisággal!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése