Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2017. április 13., csütörtök

II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2017. Bírálati szempontok




A kategóriába benevezett pálinkák, párlatok értékelése, bírálata a hagyományos 20 pontos rendszerben történik. A bírálat során az értékelők írásos tanácsokkal látják el a nevezőket az esetleges cefrézési-, főzési-, érlelési hibák elkerülése érdekében.


Az értékelés a következő módon történik:

Illat tisztaság: 3 pont
Illat karakter: 5 pont
Íz tisztaság: 3 pont
Íz karakter: 5 pont
Harmónia: 4 pont

A zsűrizés során csak indokolt esetben adjunk töredék pontot, ha ezt elkerülhetetlennek tartjuk.

12 - 14 pontig oklevéldíjazás történik + 1 versenypont
14 - 16 pontig bronzérem adatik + 3 versenypont
16 – 18 pontig ezüstérem adatik + 5 versenypont
18,0 – 20 pontig aranyérem adatik + 8 versenypont
Kategória győztes díjazása további pontokkal történik + 10 versenypont

Kategória győztest abban az esetben emelünk ki, amennyiben legalább 5 ital kerül oda benevezésre. Ha kategóriában csak egy 20 pontos párlat lesz, így automatikusan ő a kategória győztese, vagyis a Champion, amennyiben nincs húsz pontos, úgy az aranyérmesek közül kell kiválasztani a legjobbat, amely a kategória Championja lesz, ha viszont több 20 pontos is előfordul, így azok közül kell kiválasztani a Championt, amelyért + 25 pont jár. A 10 kategória győztes ital közül a szakmai zsűri választja ki a legjobb championt amelyért + 50 pont jár. Ennek nyomán ezé az italé lesz a Verseny Legjobb Párlata Cím. A nevezett italok elért eredményeik alapján kapják a pontokat és ezek a versenyző neve mellé feljegyzésre kerül minden nevezett párlata esetében, majd összesítése után a legtöbb pontot szerzett nevező kapja a Báta Legjobb Pálinkakészítője címet.


2017. április 11., kedd

II. Bátai Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny 2017. Nevezési irányelvek




Nevezési irányelvek


A másik fontos dolog, hogy a kategória besorolással megfelelően irányítani tudjuk a pálinka, párlatkészítés, és bírálat irányát. Ennek érdekében a következő kategóriák felállítását javasoljuk:

Tíz kategória kerülne kialakításra annak érdekében, hogy igyekezzünk felölelni a fajták teljességét:

Almatermésűek kategóriája
Bogyótermésűek kategóriája
Csonthéjas termésűek kategóriája
Szőlő félék kategóriája:
·       Törkölypálinkák kategóriája
·       Bor, Borseprők kategóriája
Erdei gyümölcsök kategóriája
Vegyes párlatok kategóriája
Egyéb párlatok kategóriája
Likőrök kategóriája


A kategóriák alapkitétele, hogy natúr pálinkák esetében azok legalább három hónaposak legyenek, ezt a pálinkaszármazási igazolvánnyal tudjuk igazolni. Az érlelt pálinkák esetében a három hónap szintén fenn álló követelmény, de ezt valamilyen fahordóban kell eltöltenie. Ennek nyoma a párlaton színében megtalálható. Végül a harmadik főkategória esetében ugyancsak három hónap az alapfeltétel, de ezt a megfelelő gyümölcságyon kell annak eltöltenie ennek szintén színében és ízében meg kell nyilvánulnia.
Így ennek értelmében a verseny során tíz kategória fog versenyezni. A kategóriába benevezett pálinkák, párlatok értékelése, bírálata a hagyományos 20 pontos rendszerben történik. A bírálat során az értékelők írásos tanácsokkal látják el a nevezőket az esetleges cefrézési-, főzési-, érlelési hibák elkerülése érdekében.


2017. április 10., hétfő

I. Kozármislenyi Regionális Pálinka és Párlatverseny 2017.



I. Kozármislenyi Regionális Pálinka és Párlatverseny 2017.


Egy új versenyt szeretnék a pálinkakészítők figyelmébe ajánlani, ahol érdemes megmérettetni italainkat!

2017. április 9., vasárnap

Összesített eredményei A X. Országos Német Borversenyen 2017.



A
Muth Pálinka és Borpince
Összesített eredményei
A
X. Országos Német Borversenyen
2017.04.08.





1.
Irsai Olivér fehér 2016.
Muthné Katona Mária
Ezüst


2.
Kékfrankos Rozé 2016.
Muthné Katona Mária
-


3.
Cabernet franc Siller 2016.
Muthné Katona Mária
-


4.
Syrah vörös 2016.
Muth József
 Ezüst
 

5.
Merlot Siller 2015.
Muth József
-




2017. április 8., szombat

Összesített eredményei A IX. Alsónyék Borversenyen 2017.



A
Muth Pálinka és Borpince
Összesített eredményei
A
IX. Alsónyék Borversenyen
2017.04.07.

1.
Zenit fehér 2016.
Muth József
-

2.
Irsai Olivér fehér 2016.
Muthné Katona Mária
Arany

3.
Muscat Ottonel fehér 2016.
Muth József
Ezüst

4.
Cserszegi fűszeres fehér 2016.
Muthné Katona Mária
 Arany
 
5.
Kékfrankos Rozé 2016.
Muthné Katona Mária
Ezüst

6.
Kékfrankos siller 2016.
Muthné Katona Mária
 Bronz

7.
Cabernet franc siller 2016.
Muthné Katona Mária
Bronz

8.
Syrah vörös 2016.
Muth József
Ezüst

9.
Cabernet Sauvignon vörös 2016.
Muth József
Arany

10.
Vörös Házasítás 2016
Muth József
Ezüst