Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 22., hétfő

Fügés Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



760.

2014/1222


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Fügés Alma 
  üvegben érlelve




Sokan ilyenkor már az év végi szabadságukat töltik, és nem csak testben, de lélekben is a karácsonyi ünnepekre készülődnek. Összejönnek a családok, lezajlanak a nagy bevásárlások, a lakásokra fel kerülnek a fények, minden előkészület lassan véget ér, és már csak az utolsó finomítások vannak hátra. Meg veszem, majd a halat, amelyet majd én is fogok megfőzni. A feleségem elkezdi a sütemények megsütését. A lányok a dekorációval, díszítésekkel, és az ajándékok előkészítésével járulnak hozzá a karácsony ünnepélyességéhez. Addig azonban még az utolsó vásárlásokat végzik el együtt, persze nélkülem, mert a pálinkafőzdésnek ilyenkor is az üst mellett van a helye. Hiszen a változó jogszabályok miatt az utolsó perceket is ki kell használni a megbízók kéréseinek teljesítésére. A tulajdonos meg már Németországban élvezi a karácsonyi előkészületeket. Hazánkban sokan úgy vélik, hogy magyar fügét nem lehet, nem érdemes aszalni, mert az nem lesz fogyasztható. Mi azért megpróbálkoztunk ezzel is, remélve, hogy sikerül rácáfolnunk az általánosításokra. A kísérlet sikerrel járt. Természetesen nem állíthatjuk, hogy ez az importált aszalt fügével hasonló, vagy akár versenyképes is, de azért fogyasztható állapotba került. Így mivel ebből a párlatból fával érleltet nem kívántunk készíteni, viszont ágyasat igen, így ezt helyeztük bele a párlatba, kicsit felturbózva a tunéziai aszalt fügével. A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt, pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket. Magas káliumtartalma miatt csökkenti a szívmegbetegedések kockázatát, segíti a szív egyenletes működését, segít a vér savtalanításában, így a szervezet újra felélénkül tőle. A kálium segít a szívverés szabályozásában és csökkenti a vérnyomást, így magas vérnyomástól szenvedőknek különösen ajánlott. Jó hatással van a májra és az epére is. Cinktartalma jótékonyan befolyásolja a férfiak ivarmirigyét és a szaporítószervek működését, emellett enyhíti a prosztata-panaszokat és növeli a spermiumok számát. Magnéziumtartalma elősegíti a fehérje és a szénhidrát lebontását, így a fogyókúrázóknak kitűnő csemege, ráadásul a friss fügéből 10 dkg csak 75 kalóriát tartalmaz. Tartalmaz még kalciumot, foszfort, vasat és E-vitamint is, tehát tényleg érdemes beleépíteni a táplálkozásba.


Fügés Alma Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



759.

2014/1221


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  Fügés Alma 
  üvegben érlelve
 
 
 
 Elérkezett hát idén is ez a nap, amikor az adventi koszorúnkon meggyújtjuk a negyedik gyertyát. A fény, amely pár hete még csak gyengén pislákolt, most már körbe ért és vadul szakítja fel a sötétség burkát. De nem csak a fény lett teljes, hanem erre a vasárnapra már a családunk is. Nagyobbik lányunk is haza érkezett a budapesti egyetemről, és csatlakozott hozzánk, hogy együtt várjuk a megváltás eljöttét. Persze addig még van egy kis idő, és nem kevés teendő, amit el kell végeznünk. Amíg a hölgyek takarítanak, sütnek, főznek, addig, mint egyetlen fiú, én egy kis pálinkafőzéssel próbálom meg emlékezetessé tennie ezeket az órákat, napokat. Karácsony tájékán a déli gyümölcsök mindig előtérbe kerülnek tudatunkba, még visszaemlékezve arra az időre is, amikor bizony nem mindig jutott az asztalra narancs, kiwi, banán, datolya, vagy éppen füge. Azóta pedig milyen nagyot változott a világ, minap az adventi ünnepségről hazafelé tartó gyerekek, már az utcán dobálták el a narancsokat, mandarinokat. Fügét ugyan nem dobáltak, maximum mutatnak, de közben az elültetett fügebokraink megnőttek, és annyi termés lett rajtuk, hogy már pálinkát is bátorkodhatunk belőle készíteni. Egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja. Hazai meghonosodásának időpontját a különböző szerzők eltérően ítélik meg. Nagyon valószínű, hogy a 14. században, az Anjouk uralkodása idején, az olasz kapcsolatok révén kerültek el hozzánk, de az is lehetséges, hogy ekkor csak a fügegyümölcsöt hozták el a kereskedők, de a termelésével még nem foglalkoztak. Más vélemények szerint, amikor a szeszes italoktól eltiltott törökök kivágták a hegy-oldali szőlőket, a területet fügebokrokkal népesítették be. -15 °C-nál nagyobb hidegben ágai a földig lefagynak, de aztán mintha semmi sem történt volna, újra kihajtanak, elpusztíthatatlanok. Sajnos, egy lefagyás után csak három év múlva teremnek, feltéve, hogy újabb fagy nem éri őket. Különben gyümölcseiket senki sem élvezheti, mert a járókelők éretlenül leszaggatják." Az utóbbi évek enyhe időjárása kedvezett a termésnek, így ismét összejött annyi, hogy egy kis almával házasítva desztillálható mennyiség jöjjön össze belőle. Illata annyira jellegzetes, hogy szinte felejthetetlen.