Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. szeptember 17., szerda

Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny 2014. Kecel



Jelentkezési felhívás
Kárpát-medencei Pálinka,
Párlatverseny és Gasztrofesztivál
keretében megrendezendő
Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatversenyre
valamint a
Bor-, Pálinka- és Párlatszépségversenyre

2014. október 13 - 19.

Program:

13-14-15-én (hétfő, kedd, szerda)
0900          Pálinkák, párlatok szakmai zsűri által történő érzékszervi bírálata

16-án (csütörtök)
0900          Bor-, Pálinka- és Párlatszépségverseny

17-én (péntek)
0900          VJASZSZ szakmai nap megnyitója
1400          Pálinkák, párlatok társadalmi zsűri által történő érzékszervi bírálata
16              Kárpát – medencei labdarúgó és kézilabda (Old boys) torna – (péntek-szombat-vasárnap)

18-án (szombat)
0830        Kárpát-medencei Lovagrendek felvonulása (indulás 0930)A keceli Szentháromság templomban
1500          A Dél-Alföldi régió kajszibarack pálinkáinak versenye
A Dél-Alföldi régió szőlőpálinkáinak versenye
A Bor-, Pálinka- és Párlatszépségverseny eredményhirdetése
A Kárpát-medencei Pálinka és párlatversenyének eredményhirdetése

A programok helyszíne:   T.G.-Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium

Tájékoztatjuk, hogy az idén is megrendezésre kerül a Keceli Pálinka Ünnep keretében a Kárpát-medencei Pálinka és Párlatverseny, valamint a Bor-, Pálinka- és Párlatszépségverseny, amelyre tisztelettel várjuk azon kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők, magánfőzők, valamint a határainkon túli párlatfőzők jelentkezését, akik szeretnék megmérettetni pálinkáikat, párlataikat egy jelentős tradíciókkal bíró, széles szakmai támogatottsággal rendelkező versenyen.

A verseny célja népszerűsíteni a kulturált pálinka- és párlatfogyasztást, a gasztronómiával való összefonódást, lehetőséget teremteni a pálinka- párlatszakma, a gasztronómia képviselőinek és fogyasztóinak, hogy ideális környezetben tudják kicserélni gondolataikat, szakmai tapasztalataikat.

A Kárpát-medencei pálinka- és párlatverseny elengedhetetlen része a Dél-alföldi Régió Kajszibarack és Szőlő Pálinkáinak versenye, melyen kiválasztásra kerül a Dél-alföldi Régió legjobb kajszibarack, valamint szőlő pálinkája, továbbá az egyedinek mondható Bor-, Pálinka- és Párlatszépségverseny.

A Pálinka Ünnep fővédnöke:
Dr. Fazekas Sándor                                    Vidékfejlesztési Miniszter, Országgyűlési képviselő

A Pálinka Ünnep védnökei:
Jakab István                                                Magyar Országgyűlés alelnöke, Országgyűlési képviselő
Font Sándor                                                Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Országgyűlési képviselő
Bányai Gábor                                             Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Országgyűlési képviselő
Rideg László                                              Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke
Dr. Pataki Mihály          Európai Unió Oktatási Szövetségének tagja, c. igazgató
Kerényi János       Országgyűlési Képviselő
Kovács Ernő         Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, kormánymegbízott
Haszilló Ferenc                            Kecel Város, polgármester
Galló Gergely       T.G.-Kertészeti Kutatókat, Oktatókat, Gyakorlati Szakembereket Támogató Országos Alapítvány igazgatója

A Pálinka Ünnep szakmai védnökei:
Pálinka Nemzeti Tanács Mihályi László elnök
Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Benke László nagymester
Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület Piros László nagymester
Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Dr. Terts András elnök
Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete Birkás István elnök
Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetsége Dr. Szóráth Judit alelnök

Szeretnénk megmutatni, hogy a pálinkák és a párlatok már hozzátartoznak nemzeti gasztronómiánkhoz, életérzésünkhöz, immár túljutva az utóbbi évtizedekben tapasztalt problémákon.

Kérjük, tisztelje meg rendezvényünket pálinkáinak, párlatainak versenyünkre történő nevezésével! Jelentkezését követően, küldjük a jelentkezési lapot.

A Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny elnöke: Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, okleveles Pálinkamester
A Kárpát-medencei Pálinka- és Párlatverseny szakmai igazgatója: Krizl Edit, okleveles Pálinkamester

A Bor-, Pálinka- és Párlatszépségverseny elnöke:
szakmai vezetője: Aradi Péter – okleveles Pálinkamester, grafikus
tagjai:  Szőllösi Edit – okleveles Pálinkamester, pálinkaturizmus szakértő

Az előző évek nagy sikerére való tekintettel, ebben az évben ismételten várjuk a kereskedelmi pálinkafőzdék, bérfőzetők, magánfőzők minél nagyobb számú jelentkezését a versenyre.

A verseny kiírásban leírtaknak nem megfelelően leadott minták nem kerülnek zsűrizésre.
A szakmai pálinka és párlatversenyre a pálinkákból és a párlatokból fajtánként minimum 3 - 3 üveg 0,5 literes palackot, a pálinkák és a párlatok társadalmi zsűrizésre fajtánként 2 litert (a társadalmi zsűri létszáma kb. 120 fő), a szépségversenyre pálinkák és párlatok esetében 2-2 palackot, borok esetében fajtánként minimum 2 - 2 palackot kérünk leadni.
Nevezési díj nincs, ugyanakkor kérjük a tisztelt nevezőket, hogy pálinka- és bormúzeumunknak szíveskedjen felajánlani egy - egy palack pálinkát, párlatot, bort. A felajánlott pálinkák, párlatok, borok múzeumunkban kerülnek elhelyezésre, ahol a látogatók folyamatosan megtekinthetik, ezzel segítve az elhelyezett termékek ismertségének növelését.
A szépségverseny bírálati szempontjai az alábbiak: küllem (adjusztálás), a címkék formája, szövege, elhelyezése, a kupak megjelenése, a palack összhatása.

A Pálinka Ünnep kiemelkedő eseményét és népszerűségét figyelembe véve, lehetőséget nyújtunk a nevezők részére a társadalmi zsűriben való részvételre. Ennek során ismertetésre kerül a bírálási módszer, tréningszerűen felvezetésre kerülnek a bírálatra behozott pálinkák és párlatok, egyúttal lehetőséget adva a jelenlévők szakmai ismereteinek fejlesztésére. A társadalmi zsűribe való bejelentkezést 2014. 10. 06-ig kérjük megküldeni az iskola címére.

A versenyre a pálinkákat, párlatokat, borokat a következő címre kérjük eljuttatni 2014. 10. 06-ig:

hétköznap                         600  -  2100                 óráig
munkaszüneti napon        előre egyeztetett időpont alapján

T.G.-Virágdekor  Szakképző  Iskola  és  Kollégium  6237  Kecel,  Május  1.  tér  13. szám alá
vagy a szervezőknek, előre egyeztetett időpontban!

Kérjük, hogy a nevezésről előzetesen telefonon, faxon vagy e-mailen is szíveskedjenek bennünket tájékoztatni:
(kapcsolattartó:                   Szénási Szilvia, Takács Lotti   tel.:  78/422-910,            30/967-6978,   fax:  78/422-910

A nevezési lapot: kereskedelmi pálinka és párlat esetén a jövedéki szabályoknak megfelelő kísérő okmányt, bérfőzött párlat esetén a pálinka származási igazolványának másolatát, a bérfőzető pontos elérhetőségével együtt kérjük mellékelni a pálinkához. Magánfőzők a pontos név, cím feltüntetésével, a párlat fajtáját és mennyiségét, a termelő aláírásával.

A versenyen a szakmai zsűri által legjobbnak minősített pálinka vagy párlat gyártója, egy 100 l feletti térfogatú érlelő fahordót nyer. A szakmai zsűri döntése alapján a különdíjat nyert termékek gyártói térítésmentes Pálinka-gyártó képzésben való részvételt nyernek. Minden nevező minősítő oklevelet kap.

Házigazda: Téglás András a T.G.-Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium, alapító, címzetes igazgató, ötletgazda

A rendezvény idejére előzetes bejelentkezés alapján szállást (szálloda, kollégium) és étkezést tudunk biztosítani.
Információ: T.G.-Oktatásszervező Kft.    Takács Lotti,    Senduláné Kiss Erzsébet    tel.:78/422-911

A  rendezvény  ideje  alatt  tanszeszfőzde  bemutatás,  folyamatos  pálinkafőzés.

A változtatás jogát a szervezőbizottság fenntartja!

 


2014. szeptember 11., csütörtök

Kékmedoc szőlő






Kékmedoc
Szőlő


Napjainkban újra reneszánszát éli egy érdekes kékszőlőfajta, legújabb nevén a Menoir, vagy Medoc noir, de idehaza csak kékmedocként emlegetik. A Menoir több mint 100 éves hazai történelme jócskán bővelkedett fordulatokban a térhódítástól a perifériára szorulásig. Valószínűleg a csúcsborok közé nem kerül be, ám bársonyosságával, egyediségével nemcsak a hölgyek körében arathat sikert. Az ezredforduló tájékán, 1998-ban még azt írták róla, hogy csak házi kertekben fellelhető. Most mégis egyre többet hallunk róla, nem véletlenül. Francia eredetű vörösborszőlő fajta. Bordeaux-ból származik. Az országba Mathiász János (1832-1921) hozta be. Sokáig a magyarosabb Kék Medoc néven szerepelt, majd névváltásra került sor. Nehéz termeszteni, ezért a szocialista tömegtermelésben egy módosulata játszott szerepet. Ez a Medina, amelyet 1959-ben alkotott meg a Kék Medoc-ot az Eger 1 nevű szőlőfajtával keresztezve Csizmazia József és Bereznai László. Népszerű félédes, édes tömegbort készítettek a Medinából, amit kóla nélkül is meg lehetett inni, ám valószínű, hogy ilyen ipari méretekben nem mindig a napfény segítségével kapta meg az édességet, hanem némi répacukorral támogatva. Ez a fajta már bőtermő, nehezen rothadó, fűszeres illatát és ízét örökölte a Kék Medoc-tól. A lisszaboni szerződés aláírása után, az Európai Uniós csatlakozás környékén továbbra is zavarta a gallokat a bordeaux-i borvidékre emlékeztető bornév (Medoc a borvidék egyik kiemelt jelentőségű területe). Ezért került sor a végső keresztelőre, a fajta a Menoir nevet kapta. Bár még sok helyen Medoc-ként, Kék Medoc-ként vagy Medoc Noir-ként szerepel, használjuk következetesen most már a Menoir nevet! A fajta értékének korai érését tartják, hiszen már szeptember elején magas cukorfokkal szüretelhető. Apró, tömött fürtű, a bogyói sötétkék színűek és muskotályos ízűek. Hátránya, hogy könnyen rothad és közben az éretlen bogyók leperegnek. Ezáltal keveset terem, ráadásul meglehetősen fagyérzékeny és a darazsak is rendszeresen megdézsmálják. Vörösbortól szokatlan muskotályosságban pompázik. Emiatt sokan idegenkednek tőle, kevésbé értékes fajtának tartják, behízelgő, édeskés ízvilága miatt gyakran a „női borok” közé sorolják. Kicsit uradalmi szőlő jellege van, nem könnyen termeszthető. Rothadékony és jó cukorgyűjtő: e két tulajdonság - ha optimális körülmények között teljesedik ki – az aszúsodás feltétele is lehet. Illata hozza a Menoir fajtajellegét, vörös bogyós erdei gyümölcsök egy kis málnás, karamellás édességgel, elbűvölő frissességgel, szerény ibolyavirággal. A rózsa illata belesimul a szederbe, és az egészet megbolondítja egy finom kis édes fűszeresség. Ízvilágában visszaköszön mindaz, amit a szaglószervvel már megtapasztalhattunk. Kellemesen, gyümölcsös harmóniában gördül le a borital, közben a szeder, a rózsa és az ibolya hullámzik végig. Az édes fűszer leginkább egy régi-régi gyerekkori édességet juttatott eszembe, a piros színű kakas nyalókat. Ezt az emlékképet a karamella finoman megbújó illata-íze hívogatta elő. Tannint, nagy testet ne is keressünk, a kis bakfis bájába ez bele sem férne. Jól iható bor, szinte észre sem vesszük, de már bontanunk kell a következő palackot. Gyors fejlődésű bora miatt primőr borok készítésére alkalmas. Magyarországon főleg Szekszárdon és Egerben találkozhatunk vele. Gasztronómiában elhelyezve talán – így, elkészülte után nem sokkal - még aperitivnek, étvágygerjesztő italnak is fogyaszthatjuk étkezés előtt. Egy szederkrém leves is kellemesen elkísérgeti, hagyományos libacombos-párolt vöröskáposztás társaságba is vihetjük mulatni, ám ha úgy gondoljuk, önmagában játékos gondolatmeneteket is követhet. Csak semmi komoly, nehéz gondolat, kortyolás közben képzeljük magunkat egy napfényes, őszi erdei tisztásra, ahol a bokrokból kis piros bogyók integetnek, kacsintgatnak felénk.
 
 

2014. szeptember 10., szerda

MÓRAHALMI PÁLINKAVERSENY 2014.



MÓRAHALMI PÁLINKAVERSENY 2014.


Helyszín
: Aranyszöm Rendezvényház udvara
Időpont: Verseny és eredményhirdetés: 2014. szeptember 26-án (péntek) 18 órától

NEVEZÉSI FELTÉTELEK:
- A versenyre Mórahalom és vonzáskörzetében élők nevezését várjuk
- A versenyre nevezni lehet magánfőzésű gyümölcspárlattal, bérfőzéssel készített pálinkával és ágyas pálinkával.
- A benevezett pálinkának és gyümölcspárlatnak olyan gyümölcsből kell készülnie, mely a Homokhátság területén termett.
- Ágyas pálinka esetén kikötés, hogy a gyümölcs ágy hazai gyümölcsből álljon.
- Nevezési díj: 1000 Ft, valamint a nevezni szánt pálinkából 1 liter.
- Nevezési időszak: 2014. szeptember 12 – szeptember 22.




- Nevezések leadása: Aranyszöm Rendezvényházban nyitvatartási időben
- Nevezéskor a bérfőzéssel készített pálinkákról származási igazolást kérünk
- Mézes „pálinka” nem nevezhető
- A versenyre maximum 100 nevezést tudunk fogadni





2014. szeptember 9., kedd

III. NÓGRÁD-MEGYEI PÁLINKAVERSENYEN elért eredményeik:






A
MUTH PÁLINKA ÉS BORPINCE
BEMUTATJA


A
III. NÓGRÁD-MEGYEI PÁLINKAVERSENYEN
2014.09. 06.-án
ELÉRT
EREDMÉNYEIT:




1./
Ezerfürtű Szőlő Ágyas Párlat 2014.
Muth Pálinka és Borpince



2./
Kékfrankos Kökény Szőlővel Ágyas
Muth Pálinka és Borpince
Bronz


3./
Rizlingszilváni Szőlő Natúr Törkölypálinka 2013.
Muth Pálinka és Borpince
Bronz


4./
Vérnarancs Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.
Muth Pálinka és Borpince
Ezüst


5./
Vörös Bikavér Ágyas Borlikőr 2014.
Muth Pálinka és Borpince
Bronz