Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. július 26., hétfő

Július 26. hétfő



Bátai Viaszszilva Pálinka


Szemerkélő, hűvös esővel kel fel a reggel a határban. A pára és a víztartalom csordulásig van a levegőben és a növényeken is. A viaszszilva fa magányosan, szinte didergősen állt a kivágott szőlő ültetvény helyén felcseperedett cserjésben. A tegnapi vihar azt hittem sokkal jobban megtépázza a fát, de az szilárdan dacolt a széllel. Az ágakról csak kevés gyümölcsöt szórt le azok többsége is hibás volt. Még mindig a földről kezdem el leszedni az érett gyümölcsöket és mintegy két órás munkával bizony sikerül is 29 kg-nyit gyűjteni. Közben meg kellett küzdeni az itt bujkáló és támadó szúnyogokkal és a gyümölcsből lakmározó fülbemászokkal. A válogatott gyümölcsök aranysárga színben pompáztak a ládában, amelyben hazaszállítottam őket a présházba. Itt következett e gyümölcs mennyiségének a felének a kocsány és magtalanítása. A 120 literes hordóba öntöttem a tegnapi mennyiség mellé, majd még 1 kg-nyi besztercei szilvát is raktam melléje. Beleszagolva a cefrés hordóba, valami fenséges illat özön fogadott, így többször is megismételtem ezt, majd kicsit megtörtem és megkevertem az anyagot és hogy ne legyen nagyon sűrű még öntöttem hozzá vizet. Ezt követően visszazártam az edényt a holnapi folytatásig. A forrás a cefrés hordóban erőteljesen beindult.


2010. július 25., vasárnap

Július 25. vasárnap



Bátai Viaszszilva Pálinka


Mai napon kezdem el ennek a pálinkának a készítését, annak ellenére, hogy vasárnap nem nagyon szoktam munkát végezni, hiszen a vasárnap az a Mennyei Atyánké, ő neki adunk hálát azért, hogy egy újabb héttel és egy újabb lehetőséggel nyúl felénk. Alig pár nappal ezelőtt fejeztem be a cseresznyeszilva pálinka cefréjének elkészítését és most már egy újabb kihívás elé nézek. E gyümölcsből a mi udvarunkban is áll egy fa, de azon idén alig maradt gyümölcs. Ezzel szemben a baranyai határban találtam erdős ligetes részben két olyan fát is, amely igen csak sok gyümölcsöt hozott. Szombaton próba szedést végeztem, amely során kiderült, hogy már elég érett a gyümölcs a szedéshez. A szedést nem rázásos módszerrel, hanem kézi szedéssel kezdtem el végezni, bár ez a fajta gyümölcs nem sérül a földre eséskor nagyon. Eső után, illetve a hajnali harmatkor szedtem, hogy a gyümölcsök már a fán is tisztán kerüljenek szedésre. A gyümölcsöt kocsánya nélkül szedtem, mivel tárolni sokáig nem akartam. A Cseresznyeszilva Pálinkához szedett gyümölcsből maradt még 11 kg így azt is hozzá tettem ehhez, hogy ne menjen veszendőbe, valamint 2 kg besztercei szilvát is raktam hozzá, amely arról a fáról hullott le. A 9 kg viaszszilva szintén kimagozásra került. Ezt azonban könnyebben és gyorsabban tudtam végezni mivel magra váló gyümölcsről van szó, sőt mivel igen húsos tömör a gyümölcs még könnyebb volt a húsát a magtól elválasztani. Az idegen gyümölcsök végső aránya a cefre készítésekor nem haladhatja meg nálam az 5%. A magozással végezve 10 l vizet öntöttem hozzá, hogy a forrás könnyebben beinduljon és a cukortartalom is könnyebben kiforrjon a gyümölcsből. A cukortartalma elég magas lehet, mert a magozás végeztével a kezem igen csak ragadt a viaszszilva levétől.


Július 25. vasárnap



Bátai Viaszszilva Pálinka


A Pr. insiticia L. sárga gyümölcsű fajtáját (var. Syriaca Borkh., viaszszilva) értjük a név alatt. Angolul:
Cherry plum.


Melegebb vidékeken aránylag korán, már július második felében érik. Ez a sárga Mirabella gyümölcse sárga, apró, gömbölyded, falusi kertekben, szőlőhegyeken, ligetes erdőkben is gyakori. Héja vékony, húsa tömött, illatos, bőlevü, cukros, magvaváló, de nem különösen zamatos. Korán és bőven terem.
Fája edzett, egészséges, tartós életű. Koronáját jellegzetesen felfelé törő ágak jellemzik, melyek viszont együttesen gömbös formázatott képeznek. Fekvésben és talajban kevésbé válogatós, mint inkább az éghajlatban. Töve körül gyakran képez tősarjakat.
A múlt században igen kedvelték és ajánlották befőzésre édessége miatt.
Elterjedtségét valószínűleg annak köszönhetjük, hogy a rá oltott nemes rész elpusztulása után az alany kihajtott és fává növekedett, termőre fordult.


2010. július 21., szerda

Rigóvári Kékfrankos Rozé



2010. július 7.-én a megmaradt bronz érmes bort derítőszerrel töltöttem fel, hogy ez által az esetleges szennyeződéseket, amelyeket a két fejtés nem vett ki belőle most letisztításra kerüljön. A derítés célja a bor tükrössé, vagyis kristálytisztává tétele olyan anyaggal, amely magával ragadja az esetlegesen benne rejlő és zavarosságot okozó anyagokat. A derítéskor e borból csupán 18 liternyi mennyiség állt már csak rendelkezésemre, amelyet már szeretnék lepalackozni és az utókor számára megőrizni.
A derítéshez az Unikén által készített Deriton nevű szert használtam 18 grammot oldottam fel 2 dl vízben és két napi állás után csomómentesen öntöttem a borhoz keverés közben. A használati utasítást mellőzve nem két-három napig tartottam rajta a szert a boron, hanem két hétig, hogy az eredmény jobb hatásfokú legyen.

2010. július 15., csütörtök

A Faeperpálinka elkészítése


Régi idők közkedvelt gyümölcse, gyerekek nagy kedvence mind a fehér, mind pedig fekete változata. A XX. században szinte teljesen kipusztult, hiszen a selyemhernyó környezetünkben az eperfa levelét kedvelte nagyon, így le is csupaszították az 1900-as évek elején még a szilva után második legnagyobb példányszámmal rendelkező gyümölcsfáinkat, ma már nem található gyümölcsös, kis kertekben fordul elő néhány példány belőle. Mindig a gyengémnek tartottam az eperpálinka finom jellegzetes izét, amelyre elég, ha rágondoltam már is éreztem a torkomban. Pár évvel ezelőtt már tettem egy gyenge kísérletet a készítésére, de akkor akkora mennyiséget nem tudtam szedni belőle, hogy önálló pálinkaként kifőzessem. A társításban kiadta az ízét és zamatát, de valahogyan még sem volt képes hozni azt, amit egyszer Szabó Péter keresztapámnál kóstoltam.

Idén elhatároztam, hogy ismét neki rugaszkodok ennek a nem kis feladatnak és úgy egy hónappal ezelőtt meg is kezdtem az eper begyűjtését az érésével párhuzamosan. Fóliát terítettem minden esetben a fa alá és a finoman megrázott fáról mindig az érett, egészséges gyümölcsöket gyűjtöttem be.

Csak kézzel átválogatott gondosan átvizsgált, levelétől megtisztított epret használta, fel az előállításához. Az öregek hagyománya szerint a piros eperből bort készítettek, a fehérből pedig pálinkát. Ezen esetben én mindkét féle gyümölcsöt felhasználtam annak érdekében, hogy a megfelelő mennyiség összejöjjön. Sok száz friss kiló gyümölcs szükséges ahhoz, hogy néhány liter pálinkát állíthassunk elő belőle. Nekem 250 kg gyümölcsöt sikerült három tartályban megérlelnem, hogy a gyűjtés után egy hónappal kifőzésre alkalmasnak ítéljem a cefrét. Hagyományos kisüsti eljárással, a Sabeikow szeszfőzdében készül faeperpálinkám. Pálinkája markáns olajos. Azoknak ajánljuk, akik ismerik az eper markáns ízét. Ennek a nemes italnak kezdetben gyenge illata van, amely a raktározási idő növelésével egyre erősebbé válik. A gyümölcs íze egyértelműen érződik a pálinkában. Amikor a kiöntés után az erjesztő tartályokat elmostam még utána is sokáig éreztem benne az eper illatát. Csak kevés pálinkafőző mer belefogni az előállításába. Alaposan meg is beszéltük a kifőzés menetét, hogy a végén tökéletes párlatot kapjunk. Mivel csak érett gyümölcsöket használtam fel várhatóan húsz liter körüli pálinka mennyiséget várok a cefrétől. Fűszeres ételek után, zárásképen ajánljuk. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C. A főzés után legalább kéthónapos eperfa hordóban érlelés következik, majd utána a palackozás, amelyet 45% alkoholtartalommal végzem majd el. A híres pálinkafőzdék termékeként l liter ára akár a 11.000.-ft is elérheti. Mivel pálinka-családom fantázia nevét mindig a főzés napjának egyházi ünnepe után kapta, így ezúttal sem fogok kivételt tenni, így Kármel-hegyi Boldogasszony Eperpálinka nevet fogja kapni.


2010. július 4., vasárnap

Cigánymeggy Feszhtivál az Agárdi Pálinkafőzdében



Július első szombatján ismét megrendezésre kerül az évről-évre egyre nagyobb érdeklődéssel kísért Cigánymeggy Fesztivált az Agárdi Pálinkafőzdében! A vendégek amellett, hogy betekintést nyerhetnek a pálinkakészítés rejtelmeibe, próbára tehetik érzékszerveiket a pálinkák kóstolgatása során, és a kemencében sütött finomságok, a szilvamagon grillezett húsok, a szabadtűzön főzött Agárdi pörkölt, a népszerű Agárdi rétesek ízlelése alkalmával is.

A rendezvényt a meghívásos szakácsverseny sztárokból álló csapatainak versengése teszi egyedivé. A magyarországi vezető éttermek szakácsai, borászok, és a média képviselői versengenek a szabadtűzön elkészített ételek versenyén. A főzőverseny házigazdája: Bodrogi Gyula színművész.

A téma idén: a házinyúl. A házinyúl, ez a méltatlanul elfeledett, Magyarországon kevéssé használt húsféle – szeretnénk ha ismét méltó helyet foglalna el a gasztronómiában, és a magyar háztartások főzési gyakorlatában egyaránt.

Látogasson el hozzánk, sokszínű programmal várunk mindenkit! Egész napos népművészeti kirakodóvásár, kézműves és játszóházi foglalkozások várják az érdeklődőket.

A kertben délelőtt bemutatót tart az agárdi női rögbi csapat válogatott játékosokkal, és külföldi vendégekkel! Várjuk a magyar krikett válogatottat és a magyar karatésokat, triálosokat is! A kíváncsi gyerekeket és felnőtteket tűzoltóautó várja, a Fejér Megyei Rendőrkapitányság Balesetmegelőzési osztálya pedig motoros-szimulátort telepít ki hozzánk, amit kipróbálhatnak majd a vállalkozó kedvűek. Lesz solymász bemutató is, hóbaglyokkal, vad madarakkal – különleges program!

A színpadon hagyományőrző táncosok Sukoróról, Pákozdról dalkör érkezik, smooth jazz, operett, andalúz flamenco, és cigányzene: a 100 tagú Cigányzenekar művészei közül jönnek el hozzánk négyen a Cigányvarázs produkcióval. Délután népszerű filmzenéket hallgathatunk a Dunakanyar fúvósegyüttes előadásában.

Az est fergetes hangulatát a Szőke-Badár duó készíti elő Retro party-jával! A méltán népszerű kettős ezúttal sem fogja kímélni a nevetőizmokat!

A színpadi programok sora a Drumsters dobosainak produkciójával, ezt követően Dukai Regina koncertjével folytatódik, végül pedig utcabál a Griz zenekarral!



2010. június 21., hétfő

Bátai Vízkereszti Körte Pálinka


A Bátai Vízkereszti Körte Pálinka

2009. évi hagyományos téli körtéből készült. A gyümölcs leszedése gyakorlatilag három fáról történt, amelyek bőségesen teremtek. A kedvező időjárás lehetőséget adott arra, hogy októberben jól megérett állapotban lehessen a gyümölcsöket leszüretelni. A szüret két hétig tartott, mert mindig csak a legérettebbek kerültek bele a műanyag tartályokba erjesztésre. A gyümölcsök a tartályba kerülés előtt gondosan válogatva lettek, valamint apróra lettek darabolva. Az erjesztés úsztatásos módszerrel történt, de ezen esetben vörös szőlőmust hozzáadásával. A forrás ideje alatt naponta többször lett a cefre csömiszőlve, tíz nap alatt a forrás rendben lezajlott mind a három műanyag tartályban, de egymástól öt nappal elcsúsztatva. A leforrt tartályok légmentesen kerültek lezárásra. Novembertől-Januárig az edényekben a gyümölcsök jól összeérhettek. A kifőzésre 2010. január 6.-án került sor Bátán Sabeikow és Társa szeszfőzdében. A felnyitott tartályokban már kellemes alkohol tartalom fogadta a szakavatott orrokat. A mennyiség mivel nem volt túl nagy egy kis rakodásba pontosan belefért. Mivel mindez éppen vízkereszt napján történt ezért ebből mindjárt adódott is, hogy mi lesz a párlat elnevezése. A letisztult párlat 50 fokos alkoholtartalomra került beállításra. A lefinomított szesz 30 literes mennyiséget adott, amellyel elégedett is voltam. Ekkor még műanyag kannákba került az alkohol, amely otthon kihűlés után üveg edényekbe került további érlelésre. 2010. áprilisában készítettem el az ital címkéjét és kezdtem meg a palackozását, amely ettől kezdve kiváló aromájú, remek ízlelésű pálinka lett. Mértékletes fogyasztását ajánlani tudom mindenkinek.