Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. augusztus 17., vasárnap

Sárga Vadszilva Natúr Vadgyümölcs Pálinka 2014.



615.

2014/0816


AQUAVINICUM

NATÚR

VADGYÜMÖLCS


 
  Sárga Vadszilva
  üvegben érlelve
 
 
 
 Általában mindig azt szoktam mondani, hogy az előző nap estéje, meghatározza a másnap reggelét, és ez bizony így volt ezen az ominózus napon is. Nem mintha az esti pálinkakóstolás túlzottan lefárasztott, vagy legyengített volna, de azért nyilvánvalóan nem múlt el nyomok nélkül sem biológiailag, sem érzelmileg. A Hódmezővásárhelyi ismerőseinket fogadtuk vendégül pincészetünkben, akikkel tizenegy pár italt is kóstolóra fogtunk. Sokat nevettünk, beszélgettünk, és a zsírós kenyér is előkerült a végére, meg a mogyoró is. Annak ellenére, hogy szombatra virradtunk a szőlészetben végeztünk munkát már hajnalban. Szinte ihletett állapotban készítettem fotókat a természetről, aztán ilyen ihletett állapotban készült el a most bemutatni kívánt sárga vadszilva pálinka is. Nyilvánvalóan a fát is meglátogattam, amelyről a gyümölcs származott és egy szép egészséges ágat le is metszettem, hogy azt letisztítva, feldarabolva chipként használjam, majd italunk érleléséhez. A sárga vadszilvatermésre idén sem panaszkodhattunk, mert az elszórtan elhelyezkedett fák roskadásig tele voltak apró világossárga gyümölcsökkel. Sajnos még a mai napig is sokan el sem merik hinni, hogy ebből igaz kicsit közönséges gyümölcsből, milyen fantasztikus párlatot lehet készíteni, no persze megfelelő hozzáállással és szakértelemmel. Már szedése sem egyszerű feladat, a szüret időpontját sem könnyű megválasztani, mert egy fa, képes két hétig is érlelni a gyümölcseit. Apró levelei, tüskéi, további nehézségeket és kellemetlenségeket okoznak. Arról már nem is beszélve, hogy a cefrekészítésénél magozás itt is szükséges. És, ha még ez sem elég, akkor igen fontos a cefre megfelelő savszintjének beállítása a gyümölcs magas víztartalma miatt. Miután mindezeket az akadályokat legyőztük, feladatokat elvégeztük, akkor következhet a desztillálás, a megfelelő párlat elválasztás, amelytől italunk egyedi termékké válik. Illatában intenzíven kerek, nagyon ízletes gyümölcsös, enyhe citrus, jázmin és kakukkfű illatokat érezhetünk. Pálinkája ízében a gyümölcsös fajta jellege erősen érezhető, hosszú testes ízekben cseng le. Harmóniája könnyedén magával sodor. A férfiak egyik kedvenc pálinkája, de biztos vagyok abban, hogy a hölgyek is gyorsan megszeretik miután alaposan, megismerték. Fogyasztását ajánlom rántott és diós ételek mellé is aperitifként és digesztívként is.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése