572.
2014/0430
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BORPÁRLAT
Vegyes Vörös Bor
hársfával érlelve
Elérkeztünk
hát a hónap utolsó napjához is, de mennyivel másabb így befejezni egy hónap, hogy
tudjuk, hogy ezt követően az új hónapot négy pihenő nappal kezdhetjük el. Arról
már nem is beszélve, hogy ezeken a napokon milyen tartalmas események
várhatóak. Természetesen addig még azért ez a nap munkával kell, hogy elteljen.
Pincészetünknél ez a munka, pedig nem jelent mást, mint egy új pálinka, illetve
párlat bemutatását. A mai napon a tegnap bemutatott natúr borpárlat bemutatását
folytatom, még pedig egy érlelt változatú borpárlattal. A borpárlat esetében a
klasszikusnak számító fahordós érlelés a tölgyfával történik. Mi azonban
ezúttal megpróbálunk ebből a sablonból kitörni, és valami újat kipróbálni,
felfedezni. Ez az újdonság ebben az esetben a hársfával való történő párlat
érlelés. A hársfa virágját gyakran használom cefrék ízesítéséhez, így most úgy
határoztunk, hogy megkíséreljük a fájával történő érlelést is. A hársfáról
nagyon sokat tudunk, hiszen virágja, méze igen közkedvelt anyag, amely igen
csak sok gyógyhatással rendelkezik. De magáról a fa fájáról mégis talán
kevesebbet tudunk, vagy éppen gondolunk. Tudniillik, hogy a hársfa
fafaragáshoz, szobrok, dísztárgyak készítéséhez alkalmas fa. Tömör szerkezetű,
ám mégis puha, könnyen megmunkálható. Színe folyamatosan sötétedik a fehértől a
sárgás árnyalatig. Ennek köszönhetően alkoholban erjesztve nagyon könnyen
gyorsan kapcsolatba kerül a párlattal. Nem csak a színanyagok oldódnak bele,
hanem a tanninján keresztül ásványi anyag tartalma is beleoldódik az italunkba.
Kérge szürke, barázdás, enyhén repedezett. Nagy termetű fa, magassága elérheti a 30 métert is. Törzse egyenes,
nyúlánk, hengeres. Koronája szabálytalan, felső ágai fölfelé irányulók, a
középsők elállók, az alsók csüngők. Levelei széles tojásdadok, 7-12 cm
hosszúak, az érzugokban fehér vagy ritkábban halványbarna szakállal. Virágai
murvalevéllel összenőtt levélhónalji álernyőkben nyílnak. Lombfakadás után,
június első felében virágzik. Jó mézelő, szárított virágzata kiváló gyógytea.
Makkocska termése szürkésbarna. Hosszú életű (500-1000 év), gyorsan növő fa.
Őszi lombszíne barnássárga. Dombvidéki középhegységi faj. Kedvelt, igényes
parkfa. Különleges ízei miatt a borászok nem használják, de mi pálinkások talán
felfedezhetjük különlegességeit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése