Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. május 18., vasárnap

Vegyes Vörös Bor Érlelt Borpárlat 2014.



572.

2014/0430


AQUAVINICUM

ÉRLELT

BORPÁRLAT



  Vegyes Vörös Bor
  hársfával érlelve
 
 
 
 
Elérkeztünk hát a hónap utolsó napjához is, de mennyivel másabb így befejezni egy hónap, hogy tudjuk, hogy ezt követően az új hónapot négy pihenő nappal kezdhetjük el. Arról már nem is beszélve, hogy ezeken a napokon milyen tartalmas események várhatóak. Természetesen addig még azért ez a nap munkával kell, hogy elteljen. Pincészetünknél ez a munka, pedig nem jelent mást, mint egy új pálinka, illetve párlat bemutatását. A mai napon a tegnap bemutatott natúr borpárlat bemutatását folytatom, még pedig egy érlelt változatú borpárlattal. A borpárlat esetében a klasszikusnak számító fahordós érlelés a tölgyfával történik. Mi azonban ezúttal megpróbálunk ebből a sablonból kitörni, és valami újat kipróbálni, felfedezni. Ez az újdonság ebben az esetben a hársfával való történő párlat érlelés. A hársfa virágját gyakran használom cefrék ízesítéséhez, így most úgy határoztunk, hogy megkíséreljük a fájával történő érlelést is. A hársfáról nagyon sokat tudunk, hiszen virágja, méze igen közkedvelt anyag, amely igen csak sok gyógyhatással rendelkezik. De magáról a fa fájáról mégis talán kevesebbet tudunk, vagy éppen gondolunk. Tudniillik, hogy a hársfa fafaragáshoz, szobrok, dísztárgyak készítéséhez alkalmas fa. Tömör szerkezetű, ám mégis puha, könnyen megmunkálható. Színe folyamatosan sötétedik a fehértől a sárgás árnyalatig. Ennek köszönhetően alkoholban erjesztve nagyon könnyen gyorsan kapcsolatba kerül a párlattal. Nem csak a színanyagok oldódnak bele, hanem a tanninján keresztül ásványi anyag tartalma is beleoldódik az italunkba. Kérge szürke, barázdás, enyhén repedezett. Nagy termetű fa, magassága elérheti a 30 métert is. Törzse egyenes, nyúlánk, hengeres. Koronája szabálytalan, felső ágai fölfelé irányulók, a középsők elállók, az alsók csüngők. Levelei széles tojásdadok, 7-12 cm hosszúak, az érzugokban fehér vagy ritkábban halványbarna szakállal. Virágai murvalevéllel összenőtt levélhónalji álernyőkben nyílnak. Lombfakadás után, június első felében virágzik. Jó mézelő, szárított virágzata kiváló gyógytea. Makkocska termése szürkésbarna. Hosszú életű (500-1000 év), gyorsan növő fa. Őszi lombszíne barnássárga. Dombvidéki középhegységi faj. Kedvelt, igényes parkfa. Különleges ízei miatt a borászok nem használják, de mi pálinkások talán felfedezhetjük különlegességeit. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése