Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. október 1., kedd

Molyhos Körte Ágyas Gyümölcs Párlat 2013.



411.

2013/0925
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

  Molyhos Körte 
  üvegben érlelve
 
 
 A mai nappal tehát megérkeztünk e párlat sorozatunknak a harmadik befejező tagjához, amely szokás szerint az ágyassal fejeződik be. Régebben mindig komoly problémát okozott az a tény, hogy egy-egy fajta gyümölcs cefre befejezésével elfogy maga a gyümölcs is, és amikorra ezt a cefrét ledesztillálom, és elkészítem az ágyas változatát az eredeti gyümölcsből már nem tudok felhasználni ehhez. Az általános és megszokott, hétköznapi gyümölcsök esetében nincs ilyen probléma, de az ilyen különlegességek és ritkaságok esetében ezt csak úgy tudtam megoldani, hogy egy aszalógép segítségével idejében leaszalok az ágyazáshoz szükséges gyümölcs mennyiséget. Nem is véletlen az az utóbbi időben, hogy a nyers, friss gyümölcsök helyett inkább az aszalványokat helyezem előtérbe. Kis bevezetőm után szeretném befejezni a gyümölccsel kapcsolatos ismeretek átadását is, amelyet az előző két párlatnál elkezdtem. A vadkörtével könnyen hibridizálódik, állandósult hibridjük az osztrák körte (fekete-, sózókörte). Sajnos fogékony az almatermésűeket veszélyeztető tűzelhalásra, melyet az Erwinia amylovora nevű baktérium okoz és az egész fát egy év leforgása alatt sarjaival együtt elpusztítja. Ősszel a levelek vérvörösre színeződnek. Védett, eszmei értéke egyedenként 10 000 Ft. Összegezve, ami ezzel a molyhos körtével kapcsolatos, azaz, hogy igazi piaci értéke nincs. Rendszertelenül vagy sokat, vagy szinte semmit nem terem, virágzása eléggé elhúzódó, ami miatt részletekben érik be. Jelentőségét különleges zamat és illat anyagai adhatják, amelyek nem annyira körtére jellemző világot képviselnek. Félútón található a vad és a nemes körték között, de mindenképpen ritkaságnak számít, ami növeli értékét. Fontos, hogy amennyiben ilyet találunk próbáljuk meg megóvni és az utókornak átmenteni fáját, gyümölcsét, párlatát. Az alappárlatba belehelyezett aszalt gyümölcse még inkább felfokozza a molyhos körte íz és zamat anyagát. Kicsit azért őszintén bevallhatjuk, hogy erre a felfokozásra azért van is szükség ennél a párlatnál, hiszen azért annyira nem közismert illatokkal, zamatokkal rendelkező körtefajta. Fontosságát és jelentőségét én sem annyira karakterének jelentőségében tartom, hanem abban, hogy ez a fajta, ősi, ritka jegyeket tartalmaz, amellyel elődeink által ismert és képviselt pálinkák fajtáit hozhatjuk vissza a köztudatba, fontos ez akkor leginkább, amikor ez egy hungarikum. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése