Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 2., kedd

Cserszegi Fűszeres Érlelt Törkölypálinka 2013.



335.

2013/0323

AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY
 
 
  Cserszegi fűszeres Szőlő
  almafahordóban érlelve
 
 
Ahogyan azt már a tegnapi napon az alappárlatnál bevezettem, előre jegyeztem, lesz folytatása a natúr változatnak, és íme a mai napon már itt is van egy fahordóban érlelt cserszegi fűszeres törkölypálinka, amelyre nem igazán jellemző a szakmai berkekben, hogy fahordós érlelésnek vetnék alá, mert intenzív illatai, az oxigénnel érintkezés során sokat veszít intenzitásából. Én ma mégis megpróbálkozom egy olyan fahordós érleléssel, amely almafahordóban történik. Az almafa, ahogyan almapálinka is különleges lehetőségeket rejt magában. Ezt a különlegességet szeretném kiaknázni egy három hónapos pihentetés után. Az almafa mind aromákban, mind színben nagyon sok pluszt képes adni ennek a pálinkának, amely már önmagában is kitűnő jegyekkel rendelkezik. Emellett természetesen folytatni szeretném a pálinka derítésével kapcsolatos információk közreadását. A derítés egy igen egyszerű mindenki otthonában is megtalálható alapanyaga a tojásfehérje. Hatóanyaga az albumin és a globulin. A zselatinhoz hasonlóan viselkedik. Csak friss, sárgájától elválasztott tojásfehérjét szabad felhasználni a derítéshez. A tojásfehérje természetesen nem csak nyersen, frissen használható fel, hanem szárítva, por alakban is használható kiváló eredménnyel. A tojásfehérje alkohol és szerves savak hatására azonnal koagulál. Ezt a folyamatot az érlelt pálinkákban levő csersavak, tanninok nagymértékben elősegítik. Tannin hatására ugyanis nagy felületű, komplex vegyület, oldhatatlan csersavfehérje keletkezik. Adagolását tekintve elég széles a lehetőségünk, így néha elegendő 3, de olykor 10 tojásfehérjét is fel kell használnunk egy hektoliter pálinkához. A tojásfehérje mellett a kazeint is használhatjuk erre a célra. Ez foszfortartalmú, összetett fehérje. A tejben kálciumsója alakjában van jelen. Por alakban hozzák forgalomba. Használható a borok, pálinkák színének világosítására, az italban található fenolos anyagok eltávolítására. Ez a derítőszer nem okoz túlderítést, és a többi fehérjetartalmú anyagtól eltérően nem kell a kicsapáshoz cserzőanyag, a pálinka savai csapják ki, és így fejti ki derítő, tisztító hatását. Néhány gondolat erejéig még visszatérnék a mai pálinkánkhoz. Muskotályos illatában a tisztán felismerhető fajtajelleg mellett citrusos, virágos, parfümös aromák fedezhetők fel. A korty lecsengése hosszú, tele zamattal. Ha van pálinka, amelyet a hölgyek szívesen fogyasztanak, akkor ez biztosan az.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése