Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 13., vasárnap

Koriander



Herbarium Librum

   Zellerfélék Családja

Coriandrum sativum

Koriander


Ezzel a fűszerrel kapcsolatban nekem is vannak gyermekkori élményeim, hiszen a savanyúságok eltevésénél, amelyet mindig nagyanyám végzett, magam is mindig ott sertepertéltem. Az illatok vonzottak oda, és a titok, amely megőrizte az üvegbe elrakott zöldségeket a téli időkre. Minden embert tavasszal az ibolya, az orgona, a citromfű és a szagos müge illata csábít, de ha a nappalok rövidebbé válnak, a kandallóban ropog a tűz, és csomagoljuk a karácsonyi ajándékokat, más illatokra vágynak érzékeink. Ilyenkor kerülnek elő a téli hangulatot megalapozó fűszerek, mint a koriander is. Ebből is látszik, mennyire okosan dolgozik össze az immunrendszerünk és a tudatalattink, mert pontosan ezek azok a fűszerek, amelyek az egészségünknek most télen jót tesznek, és amelyeket bőségesen kellene fogyasztanunk. A kandalló közelébe gyerekkoromban gyakran raktam narancshéjat, bele néhány szem korianderrel, az ebből felszálló illat elbűvölő volt ma is emlékszem rá. Így volt azonban ez régen is. Minden ősi kultúrában megtalálható, mint fűszer, gyógynövény, és mint mágikus segédeszköz. Füstjét alkalmazzák szertartáshelyek, templomok, házak megtisztítására. Az ártó, negatív hatások, démonok varázslat általi távoltartására, mint ideális hordozót felszentelt kegyhelyeken tartották, például magját a piramisok sírkamráiban szétszórták. A feltárt régészeti leletek alapján évezredek óta használták, találtak „lázcsillapító” koriandert a fáraók sírjában. Nem véletlen tehát, hogy az óegyiptomiak a boldogság fűszerének tartották". Ennek a fűszer és gyógynövénynek a bölcsője a Fölközi-tenger vidéke, ma már azonban az egész világon termesztik. A konyhaművészetben és a gyógyászatban legalább 3000 éve bizonyította hatásosságát. Megemlíti e növényt az Ezeregy Éjszaka meséi is. Az egyik mesében szó esik egy kereskedőről, aki 40 évig nemzőképtelen volt, ám egyből meggyógyult, miután koriandert tartalmazó gyógyitallal kúrálták. A kínaiak, pedig úgy vélték, hogy a halhatatlansághoz a koriander magjainak rendszeres fogyasztásán át vezet az út. A különféle illóolajokat, cukrot, fehérjét és C-vitamint tartalmazó koriander ősidők óta kedvelt gyógyszere az indiaiaknak. Tibetben gyomorpanaszokra, görcsökre, daganatok és bőrfarkas ellen ajánlják. Régebben vágykeltő hatást is tulajdonítottak neki, állítólag a borba kevert korianderpor felfokozza a szenvedélyt. Kr. e. 1550-ban az «Ebers»-féle papírusztekercsek megemlítik, mint a mártások egyik összetevőjeként, de szanszkrit szövegekben és a Bibliában is előfordul «És (a manna) édesebb volt, akár a koriandermag» (Exodus 16.31). A koriander egyike az öt „keserű növénynek”, melynek fogyasztását maga az Isten rendelte el a zsidóknak Pészah (zsidó húsvét) ünnepén. A görög Hippokratész, az «orvostudomány atyja», orvosságként javallotta. A római pékek a kenyereik tésztáiba őrölt koriandert kevertek, de Julius Caesar idejében a hadjárataikra vittek magukkal koriandert a kenyerük fűszerezéséhez, valamint, akik köménnyel, ecettel és korianderrel dörzsölték be a tartósítandó húsokat, így honosodhatott meg a fűszer egész Európában, ahol aztán a 16. századtól kezdve foglalkoznak a nagybani termesztésével. Pilnius szerint párna alá téve elűzi a fejfájást és lázat. Az öreg kontinensen, mint szélhajtót, vizelethajtót, immunerősítőt fogyasztják, de gyermekágyi láz megelőzésére is ajánlják. Az orvosok emésztést serkentőként, a népi gyógyászok az előbb felsoroltakon kívül görcsoldóként, felfúvódás megszüntetésére, vértisztítóként, bőrgyulladást ellen javasolják. Angliában kandiscukorral bevont koriandermagot rágcsáltak étkezés után, hogy csökkentsék a puffadást. Likőröket is ízesítettek vele, valamint pipadohányokat is. A legtöbb fűszerhez hasonlóan a koriander is kedvezően hat az emésztésre, emésztést elősegítő hatása jól ismert, segít a hasmenésnél, székrekedésnél, puffadásnál, hányingernél. Megszüntetheti a kóros étvágytalanságot, a keleti orvosok, pedig vérhas esetén gyógyítottak vele. Ha étkezés után rágcsálunk koriandermagot, az megállíthatja a csuklást. Az egyik első azon fűszerek közül, amelyek átkerültek Amerikába, 1670 előtt már termesztették Massachusetts államban. A koriander latin neve Coriandrum sativum, magyar népies nevei: beléndfű, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom, koriandromfa, pakilintsfű, temondádfű, zergefű. A növény görög neve: "koriannon" a "köris" poloska szóból származik, minden bizonnyal a még zöld levelek sajátságos illata miatt. A latin "coriandrum" elnevezés valamennyi nyugat-európai nyelvben fennmaradt. Vérkeringést serkentő hatása kiváló, ezért előszeretettel alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó ízületeknél. Nagyon jó görcsoldó hatása van, ezért segít a légzés szabályozásában és a fájdalomcsillapításnál. Remek méregtelenítő, segít eltávozni a lerakódott méreganyagoknak. Serkenti az egész test működését, növeli az alacsony energiaszintet. Európai orvosok gyakran kezelik vele a migrének egyes fajtáit, és mivel ösztönzi a mirigyrendszer működését, ezáltal az ösztrogéntermelést, nőknél segíthet a menstruáció rendszerességében, valamint a klimax idején csökkenti a kellemetlen fizikai tüneteket. A nők szintén gyakran használták, mert úgy hitték, hogy a koriander által könnyebben megfogannak. Használják szépségápolásban, mivel fokozza a vérkeringést, jó hatású az anyagcsere miatti bőrproblémák, és a narancsbőr kezelésénél. Serkenti a központi idegrendszert úgy, hogy közben ellazítja és lecsendesíti az érzelmeket, elmulasztja a szorongást, a feszültséget. Segít nagy traumáknál, megrázkódtatásnál. Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást, jó hatással van az impotenciára. Összefoglalva tehát: a koriander enyhíti a fájdalmakat, az izomgörcsöket, az ízületi gyulladásokat. Serkenti az emésztést, a központi idegrendszer működését, étvágyjavító, puffadásgátló, szélhajtó. Vérkeringés-fokozó, és segít rendezni a havi menstruációt is. Éppen ezért várandós kismamáknál tilos alkalmazni a korianderolajat!!! Serkenti a hímivarsejtek termelődését, azok vitalitását, fokozza a nemi vágyat. Túlérzékenységnél allergiás reakciót válthat ki a bőrön. Nagy mennyiségű szakirodalom sugallja azt, hogy a koriander a természet egyik legjobb kelátképző anyaga, különösen azoknak, akik fokozott szintű higany mérgezésnek vannak kitéve mindennapjaik során. A higanymérgezésnek való kitettség gyakori probléma, a higanyos fogtömések vagy a ragadozó halak túlzott fogyasztása okozhatja. Sokan, akik higanymérgezésben szenvednek vallják, hogy a mérgezés hatásait csökkenteni lehet nagy mennyiségű, rendszeres és hosszabb időn át tartó koriander fogyasztással. A Candida modern, civilizációs betegség, amely nagyon meg tudja keseríteni az ember életét. A sok stressz, a helytelen és rendszertelen táplálkozás, mind mind elősegíti a kialakulását. De mit lehet tenni, ha már beütött a baj? A legtöbb szakember a diétát javasolja, melynek jó kiegészítője a koriander-tea. Ha már a diétánál tartunk, akkor kicsit foglalkozunk azzal, hogy konyháinkban milyen szerepet tud betölteni ez a növény. Levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás. Sültek, húspácok, káposzta ételek, szószok, marinádok, sonkapác, kolbászok, sült húsok, likőrök készítésénél, uborka, paprika eltevésénél egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (a cukrozott magokkal az ánizs helyettesíthető.) A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere; ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad. A belgák a sörfőzéshez is használják. A növény illóolajat (linaloolt, pinént, limonént, geraniolt) és alifás aldehideket (dekanalt) tartalmaz. A koriander e mellett olajsavat, palmitinsavat, sztearinsavat és aszkorbinsavat, vagyis C-vitamint is tartalmaz. Ezek az összetevők hatékonyan csökkentik a magas koleszterinszintet a vérben, valamint a vénák és artériák belső falán. A legismertebb kémiai vegyület a korianderben a Dodecenal nevű anyag. Egy friss tanulmányban amelyet Isao Kubo, Ph.D vezetett a University of Berkeley-n, laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatták, hogy ez a komponens a korianderben kétszer olyan hatásos, mint a gyakran használt antibiotikum a gentamicin. Ez ugyanaz az antibiotikum amit szalmonella fertőzések esetén adnak az orvosok. A kutatók úgy vélik, hogy a koriander az egyetlen természetes antibakteriális szer, ami hatékonyabb, mint a gentamicin. Biztatja a lelket, tettre készségre ösztökéli. Segít a szennyezett érzelemvilág és a tisztátalan gondolatok megtisztításában, csökkenti az érzelmi terheltséget. A páni félelmet elűzi, fokozza az életkedvet és az életerőt. A mérgelődést, gyűlölködést éppúgy távol tartja, mint a tehetetlenséget, nyomasztottságot. Jelmondata: na szedd össze magad, gyürkőzz neki és tedd meg. Illata igen sajátos, enyhén fűszeres, édes-erős, csípős, a narancshéjra és a fahéjra emlékeztet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése