Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 14., hétfő

Dijnyerteseink 2012-ben.



Chardonnay Szőlő Natúr Gyümölcspálinka 2012.


Amikor erről a fajta szőlőről esik a szó mindenkinek automatikusan a belőle készült bor jut az eszébe. Ez az asszociáció annyira beépült már a köztudatba, hogy szinte elválaszthatatlan egymástól. Pedig mi pálinka készítők igyekezünk egyre jobban megváltoztatni ezt a képet az emberekben, és ebből a szőlőből egyre jobb párlatokat készíteni. Egy évtizeddel ezelőtt szentségtörésnek hatott volna már az is, hacsak arra biztattunk volna valakit, hogy ebből a szőlőből ne bort, hanem pálinkát készítsen. Azt még úgy, ahogy elnézték a borászok amikor az általuk levett színlé után visszamaradt bogyókat, a törkölyt kierjesztettük és pálinkát készítettünk belőle, vagy ha kissé félresikerült borukat ledesztilláltuk, de azt már, hogy bor helyett pálinkát készítsünk a teljes gyümölcsből, na akkor már bepánikoltak. Én a chardonnay szőlőmet a sógorom bátyától kaptam na nem nagy mennyiségben, de ahhoz eleget, hogy jó kis párlat legyen belőle. Az V. Keceli pálinkaversenyre be is neveztem ezt a párlatot. Itt, ahogy a többi párlat esetében is a 20 pontos bírálattal pontoztak. Az első szempont, amelyet szemre vettek az illat tisztaság volt. Hibátlan érzékelés esetére három pont járt, amelyet sikerült is megszereznünk, mert illatában valóban fajta jelleges volt. A folytatásban az illat karaktert értékelték a bírák, ahol az élénkséget, frissességet, intenzitást keresték a párlatban. A maximum odaítélhető őt pontból négyet be is írtak a lapunkra, ami azt jelentette, hogy majdnem hibátlan volt ebben a szempontban a párlat. A harmadik pont, amelyet a bírálatkor szemrevételeznek az íz tisztasága. Erre is maximálisan három pont jár, de sajnos itt egyet el is vettek tőlünk és csak 2 kaptunk. Az utolsó előtti kritérium az íz karaktere, amelyben szintén élénkséget, fajtajelleget, testességet keresnek az ítészek. Természetesen erre is öt pontot lehet adni tökéletesség esetén, sajnos a mi esetünkben itt találtak valami kis hibát, mert két pontot is elvettek és csak 3 kaptunk rá. Befejezésül az utolsó szempont az első négyből kiindulva a harmónia, az összhang a párlat illata és íze között. Erre maximum négy pontot adhattak és ebből 3 pontot sikerült is megszereznünk, amely következtében összesen 15 pontot kaptunk erre a párlatunkra, amely bronzérmet ért ezen a versenyen. Pincészetünknek ez a pálinkája a feleségem, Muthné nevén futott. A szervezők ezúttal nem rontották el az oklevél kitöltését sem a párlat megnevezése, sem a tulajdonos nevének helyesírásában. Ezzel a párlattal a 2012-es díjnyertes sorozatunk véget is ért, amely azt jelenti, hogy mind 29 díjnye4rtes párlatunkat bemutattuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése