Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 19., csütörtök

Zweigelt - Kékfrankos Szőlő Natúr Törkölypálinka 2012.


179.

2012/0411

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

Zweigelt - Kékfrankos cuvée
üvegben érlelve



A mai napon az Aquavinicum Párlat Rendszerem Natúr Pálinkáinak csoportjához kanyarodom vissza, azon belül is a Törkölypálinkák alcsoportjához. Nagyon sokan azon a véleményen vannak, hogy a vörös szőlők törkölyeiből nem is érdemes pálinkát készíteni, mert azok nem olyan értékesek, mint a fehér szőlők törkölyeinek párlatai. Rövid pálinkás pályafutásom alatt nem számítok igazán öregnek ebben a szakmában, de az eddig itt eltöltött idő már elegendő volt ahhoz, hogy azt felismerjem, hogy ezeknek az állításoknak és előre hozott ítéleteknek végképpen nincsen semmiféle alapjuk. Az eddigiekben készített és kóstolt vörös szőlő törköly fajták minden formátuma eddig rácáfolt ezekre. Ugyan ilyen cáfolat a mai cuvée törköly pálinka is, amely egy igen kedves szőlész borász kollégámnak az adománya, már mint ennek az alapanyaga, amelynek két fő összetevője a Zweigelt és a Kékfrankos, amelyek igen csak rokon fajták. A Kékfrankos és a Magyarországon kevésbé ismert Szent Lőrinc szőlőfajta házasításából született osztrák kékszőlő fajta a Zweigelt. Kinemesítése 1920-ban Dr. Fritz Zweigelt munkájának köszönhetően született meg. A nagyfürtű, közepes méretű, vastag héjú bogyókkal rendelkező szőlőfajta gyors elterjedését annak köszönheti, hogy ugyan a kékfrankoshoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, ám annál jóval bővebben terem és kimondottan jó fagytűrő. Érési időszaka szeptember közepére tehető, általában a Kékfrankos előtt egy héttel. A zwigelt szőlőből készült bor ízvilága, zamata, színe és tannin tartalma a Kékfrankoshoz hasonló, ám annál jóval bővebben terem.
Hazánkban szinte minden vörösbort termelő vidékén megtalálható: Villányban, Szekszárdon, Egerben, Sopronban. tartalma hasonlatos a Kékfrankoshoz, de minősége sok esetben vetekszik vele. A legnagyobb külföldi ültetvények Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában találhatóak. E két szőlőfajta igen jellemző tulajdonsága a magas csersav tartalom, és mégis a jól kiérett szőlőben lefinomultak, lelágyultak. Pálinkáján nem érezhető ki a magas savtartalom, de ez annak is köszönhető, hogy visszafogott termelésű és kedvező talajadottságú ültetvényen termelődött. Karaktere ennek ellenére határozott, hosszantartó és férfias.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése