Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 16., hétfő

Boskobak Körte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.


177.

2012/0409

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

Boskobak körte
körte hordóban érlelve



Folytatva a körte fajták sorozatomat a mai nap egy bizony nem egy könnyen elkészíthető körte fajtát szeretnék bemutatni. Mindenki szerint a vilmoskörtéből nehéz jó pálinkát készíteni, mert aroma anyagai rendkívül illékonyak. Ezzel szemben A saját tapasztalataim szerint a Boskobak fajtából sem könnyű jó, ízletes pálinkát létrehozni. Rendkívül fontos az ő esetében is az érési idő kiválasztása. Után érő fajta lévén nem árt, ha a teljes érés előtt szedjük le és leszedve érleljük össze. E második fajta körte pálinkámat körtehordós érlelésnek is vetem alá. A körte beltartalmi értéke az almáéhoz hasonló, magas vitamintartalmú és gazdag ásványi anyagokban. Savtartalma viszonylag alacsony emiatt a cefrézésnél erre is különösen ügyelni kell. A körte szélvédett fekvésben, tápdús, gyengén meszes talajokon jól terem. Száraz, sovány homokon vagy nagyon kötött, erősen meszes talajokon rövid életű, és gyümölcse kövecses lesz. Ismételten megjegyzem, hogy nagyon fontos a szedési idő megválasztása: A túl korán leszedett körte fonnyad, utóérésre képtelen, a későn szedett gyümölcs pedig puhul. A birs alanyra oltott körtefa törpe fa marad, de a talajjal szemben igényesebbé válik. A Boskobak körte termesztési aránya Magyarországon a legnagyobb. Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra, amikor elérte a fajtára jellemző minőségi jegyeket. A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy (180-280gr.). A gyümölcs teljes felülete rozsdamázzal fedett. Héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást, ezért a kereskedők szívesen fogadják. Húsa fehéressárga, olvadó. Fája közepes vagy annál gyengébb növekedési erélyű. Igen ritka koronát nevel. Középkésőn fordul termőre, utána viszont rendszeresen és bőven terem. A nem megfelelő cefrézés és savbeállítás következtében a párlat képes olyan kellemetlen illatanyagokat produkálni, amelynek következtében fogyaszthatatlanná válik. A körtehordós érlelés során, amely speciális egyedileg készített kishordókban történik, szép citromsárga színű anyagok kerülnek a pálinkába, amely összeérik a párlattal és a fa minden jellegzetes zamatát és ízét képes átadni neki. A túl sokáig tartó érlelésnek hátránya is lehet, itt igencsak csínján kell bánni az oxigénnel, mert kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése