Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 30., hétfő

Cabernet Sauvignon Érlelt Törkölypálinka 2012.


185.

2012/0430

AQUAVINICUM

ÉRLELT

TÖRKÖLY

Cabernet Sauvignon
  eperfa hordóban érlelve


Az utóbbi időben volt szerencsém igen sokat és rendszeresen Villányban tartózkodni, sőt kóstolni az itt született borokat és pálinkákat is. Rendszeres vendég voltam a Magyarbólyi Pálinkafőzdében, ahol a villányi törkölypálinka készült. Azért jegyzem meg mindezt itt az elején, mert a most bemutatásra kerülő párlatom Cabernet Sauvignon törkölyből készült, amely igen jellemző a villányi tájegységre. Ennek ellenére ez az alapanyag nálunk a Szekszárdi Borvidéken született, és nem ott. Van is különbség a kettő között, hiszen mind talajban, mind klímában másból növekedett, és más növelte. Itt most nem az a lényeg, hogy melyik jobb, vagy melyik rosszabb az egyik villányi, a másik bátai. Az viszont biztos, hogy ez a törköly, egy rendkívül korrekt borász kezei közül került ki, aki nem csak a borára gondolt, hanem a visszamaradó alapanyagra is, hogy abból kiváló cefre, és még kiválóbb pálinka születhessen. Remekül visszaköszön ebben a párlatban az alapanyag a Cabernet Sauvignon rendkívül komplex illata és íze. Ízeiben fel is fedezhető a párlatban, a fekete ribizke, a szeder és az eukaliptuszra emlékeztető aromaanyag. Illatában mégis talán a cseresznye, és cédrus illatával írható le, de megjelenik benne a füge, a csokoládé és a meggy is. Tanninban gazdag, mint a Cabernet Franc. Csersavaiban azonban sokkal lesimultabb fajtatársánál. Ezúttal nem barricolt tölgyfa hordós érlelésnek vettem alá, hanem a pálinkások kedvenc faanyagát az eperfát rendeltem hozzá. Az érlelés során fizikai folyamatok játszódnak le. Ide sorolható a párlat párolgása, a levegő diffúziója a pálinkában, valamint a fahordó anyagainak oldódása. A fahordóban lévő párlat párolgása két ismert részfolyamatból áll. A pálinka először átszivárog a dongákon, majd pedig a hordó külső felületéről elpárologva a környezet légterébe jut. A párlatnak a dongákon való átjutását a fa szerkezete alapvetően meghatározza. A faanyag elhalt sejtekből és sejt közötti járatokból áll. A fába felszívódó pálinka először a sejt közötti járatokat és üregeket tölti ki, majd lassan bejut a sejtek belsejébe is. A fa sejtjeinek cellulózsejtfala olyan áteresztő hártya, amelyen, mint az oldószer, mint pedig az oldott anyagok áthatolnak. Ennek következtében kapjuk ezt a borostyán sárga italt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése