Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. június 9., csütörtök

Faeper Pálinka 2011.



Faeper Pálinka
2011.



Kétségtelenül jó hír az is a pálinka kedvelő közönség számára, hogy a tavalyihoz képest egy héttel korábban megkezdődött ennek a gyümölcsnek az érése és már meg is kezdtem a gyűjtését és cefrézését neki. A tavalyi évben kétségkívül a legkeresettebb pálinkáim közé tartózott. Remélem, hogy a belőle készült párlat ismét visszahozza a neki megjáró megbecsülést és a belőle készült párlatok ismét népszerű gyümölcsé teszik hazánkban. A faeper ugyanis nem Magyar gyümölcs Nyugat-Ázsiában őshonos növény, melyet már az ókori görögök is ismertek. Nyugat-Európában, így hazánkba is a selyemhernyó tenyésztéssel került át. Napjainkban már nem túl gyakori fafajta. Vadon termő gyümölcsének nemesítésére nem fordítottak túl nagy gondot, annak ellenére, hogy a századforduló idején nagy becsülete volt. Akkoriban szinte minden új út mellé eperfákat telepítettek. Ma viszont úgy kell vadásznunk arra, hogy egy-egy fát találjunk.
A faeper a vándorlók eledele, az országutakat szegélyező eperfasorok sok szegény ember számára tették elviselhetővé az életet. Sajnos mára zömében kiirtották ezeket a fákat.
A faeper levele a selyemhernyók fő tápláléka. Meglehetősen magas fán teremnek a leginkább szederhez hasonlítható, savanykás-édes, fekete vagy fakó bordó színű gyümölcsök. Igazán kedves növényről van szó, hiszen az érett szemek érintetlenül a földre hullanak, így könnyítve meg dolgunkat a szüreteléssel. Festékanyaguk, bármit véglegesen megfog, amivel csak érintkezésbe kerül. Két változatát különböztetjük meg. Egyik a fehér faeper, melynek termése fakó bordó, hosszúkás. Másik fajta a fekete faeper, mely inkább szederre emlékeztet és sokak szerint ízletesebb sápadt rokonánál. Leginkább erdőkben találkozhatunk ezzel a gyümölccsel. A bogyók legyenek hibátlanok, színük fajtájuktól függően fekete, vagy halvány bordó. A szemek érettségéről is könnyen meggyőződhetünk, ha megkóstolunk egy-kettőt közülük. Szedés után nagyon gyorsan elkezd penészedni, így amilyen gyorsan csak lehet használjuk fel őket. Hűtőszekrényben is csak néhány napig tartható el. Alaposan mossuk meg a szemeket, majd távolítsuk el az esetlegesen meg rajta levő szárakat. Az érett faeper finom nyersen magában, süteményekhez, fagylaltokhoz, szörbetekhez. A túlérett szemekből pompás lekvár, illetve mártást készíthetünk, nem beszélve arról, hogy párlata az egyik legkülönlegesebb pálinka, amelyet érlelve és ágyasan is elszoktam készíteni. A fájából készült hordók kiváló színező képességgel bírnak, így előszeretettel más párlatok érlelésére is használjuk. A vitaminok közül C-vitamint tartalmaz kimagasló mennyiségben, ezen kívül található benne némi K-vitamin is. Ásványi agyagok közül kalcium-, foszfor-, kálium-tartalma említésre méltó. Bízom benne, hogy idei termése sokkal jobb lesz a tavalyinál, mert első felmérésre úgy tűnik, hogy idén többet tudunk majd róla szüretelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése