Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. november 15., hétfő

Bátai Besztercei Szilva Pálinka



Nagy Szent Albert
Bátai Besztercei Szilva Pálinka



Kicsit izgatott vagyok már hajnalban, hogy a pálinkafőzés hogyan is fog sikerülni. Háromnegyed hétkor már lent is vagyok a Szeszfőzdében, ahol éppen akkor indul meg a szilva pálinkám. A szeszfokból ítélve ezúttal ez most jónak ígérkezik és várható belőle párlat. Egészen kilenc óráig lent is tartózkodom, mert addigra le is fől a szilva és annak a helyébe a nagy üstbe bele is rakjuk az alma cefrét, amelynek alakulását még nagyobb izgalommal várom. Közben segítségére vagyok egyházi főnökömnek, Sümegi József diakónusnak, aki szintén szilva cefrét hozott le kifőzésre. 50 liternyi edényt itt is hagyok arra az esetre, ha optimálisan alakul a főzés, ennyit körülbelül várok a két cefrétől. Haza érkezve elmosom a még lent maradt cefrés hordót is, majd üres boros üvegeket mosok ki. Ezt követően neki állok folytatni az építkezést. Lemérem, hogy milyen hosszú betongerendám van még és, hogy az elég hosszú-e oda ahová rakni akarom. Éppen jól jön ki, így oda egy oszlopot kell raknom. A gyorsaság kedvéért nem téglából állok neki felrakni, hanem egy régebbi vascső oszlopot fogok oda betonozni. Lemérem a hosszát és még ez is pontosan megfelelő, így a helyszínre viszem és kiásom neki az alapot, amelybe majd belefogom betonozni. Közben kiugrom Szabó Péter komám szőlőjébe égetni a gazat és megnézni, hogy a csipkebogyók milyen érési állapotban vannak. Ekkor szólnak a Szeszfőzdéből, hogy a szilvapálinka készen van mehetek érte. 18 liter főtt le ebből a párlatból is, amit haza viszek. Beleillatozva ekkor leginkább még a bikavér törköly illatát érzem ki, de remélem, hogy idővel ez majd megfog változni. Délután betont keverek és az oszlopot belehelyezem függőleges helyzetben. Amikorra elkészülök vele az almapárlat is lefől a Szeszfőzdében, így azért is lemehetek. Elvárásaimnak megfelelően ebből több fől le és 24 liter lesz belőle. Odahaza azonnal a pincébe rakom a cefréket, de egy 3 literes mennyiséget egy olyan ballonba rakok, amelybe égetett tölgyfát rakok, hogy azzal együtt érjen össze divatosan elnevezve barricolva. A 42 liternyi párlattal elégedett is vagyok. Főként az almával, amelynek már most is nagyon jó illata érződik, ami csak fokozódik majd az érés folyamán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése