769.
2014/1231
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Viaszszilva
eperfával érlelve
A január elsejével megváltozó pálinkafőzési
jogszabályok következtében még az utolsó 2014-es napot ki kellett használnom
annak érdekében, hogy, aki rám bízta a főzdében a cefréjét, annak el is
készítsem, nehogy véletlenül átcsússzak vele a következő évre, amikor is már
50%-os adó fizetési kötelezettség áll, majd fent minden egyes liter bérfőzött
pálinka után. Éppen ezért kora reggel keltem és indultam dolgozni, hogy délután
azért még időben végezzek, és a szilveszteri mulatságra elkészüljek. Haza
érkezve első dolgom volt, hogy a szilveszterre is betervezett bóléimat
elkészítsem, hiszen azért össze is kell egy kicsit érniük, mielőtt este,
éjszaka fogyasztásra kerül. Az sem könnyítette meg a munkát, hogy farkas ordító
hideg volt odakint, és éjszakára is akár mínusz 20 fokot is jósoltak a hóval
borított területekre, már pedig nálunk volt hó bőségesen. A két-féle bólé
elkészült, és ezúttal nagyobb mennyiségben készítettem remélve, hogy elég lesz
az éjszakai bulira. Természetesen a bólék mellé borral és pálinkával is
készültem, előzőből három félével, fehérrel, rózéval és vörössel, míg utóbbiból
hét félével, amelyben leginkább ágyasok és érleltek szerepeltek. Persze a mai
napra ajánlott italomat is elkészítettem, amelyhez azért nagydolog nem kellett,
mert egyszerűen csak eperfával végeztem el az érlelését. Azért ezt a vadgyümölcsöt nem lehet nem
felismerni, dekoratív megjelenése az utak mellett is felkelti az arra haladók
kíváncsiságát. 6-15 m magasra nő, levelei 4-6 cm hosszúak. A Balkánon és
Kis-Ázsiában őshonos. Nálunk különféle neveken ismert: cseresznyeszilva,
mirabolánszilva, potyóka, paradicsomszilva, mirobalán, lotyó- vagy fosószilva.
A németek törökcseresznyének is hívják. Korán érő fajta, időnként már június
közepétől szedhetjük. A sárga hasonlít a mirabellára. Gyümölcse fanyar, ezért
inkább lekvárnak, kompótnak, pálinkának főzik. Héja vékony, húsa tömött,
illatos, bő levű, cukros, magvaváló, zamatos. Korán és bőven
terem. Melegebb vidékeken már július második felében érik. Hazánkban senki
nem termeszti, mégis mindenütt terem. Franciaországban Lorraine régióban évente
15.000 tonna mirabellát termesztenek, amely a világtermelés 70%-át adja.
A Mirabelle de Lorraine márkanév, amely jó minőségű
cseresznyeszilvát takar, átlagosan 22 mm átmérővel. Ajánlani tudom minden
különlegességet kedvelő pálinkabarát számára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése