770.
2015/0101
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Merlot Szőlő
üvegben érlelve
Újévet kezdtünk, teljesen új lappal, igaz teljesen
új szabályokkal. Ilyen évfordulók alkalmával hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy
igazából a napok, az életünk folytonossága nem törik, nem szakad meg, csak
azért, mert egy másik szám kerül a naptárba. Sajnos ez az év nem ilyen, a
politika akár akarjuk, akár nem súlyosan beleavatkozik életünk folyásába. Olyan
szabályokat hoznak, amelyek gyökeresen megváltoztatják életünket. A bérfőzött
pálinka megadóztatása várhatóan olyan helyzetbe hozza a munkahelyem
tulajdonosát, hogy könnyen lehet, hogy nem fogom tudni kitermelni saját
fizetésemet, ami teljesen kétségessé teszi nemcsak a saját, hanem egész
családom sorsát. E gondolatokkal játszadozva éjszaka nem véletlen, hogy nem
volt igazán kedvem táncra perdülni, és úgy ünnepelni a 2015-ös esztendőt.
Persze a hajnalban való hazaérkezés alaposan rányomja bélyegét az egész
napomra. Szerencsére a szentmisén kívül máshová nem kellett mennünk, így
pihenéssel tölthettem a napot, illetve egy újabb pálinka bemutatásával, amelyet
egy bencés apát oltalmába ajánlottam. Ezen a napon ez még csupán a harmadik
pálinka, amelyet elkészítek, így a védőszentek közül válogathattam kedvemre.
Ahogy a statisztikákat átnéztem azt a következtetést is levonhattam, hogy az
újév napján mindig valamiféle szőlő termékkel kapcsolatos pálinkát készítettem
el. Eddig egyszer törköly, egyszer borpárlatot, és most ismét borpárlat
bemutatását szeretném felvezetni a kedves pálinka kedvelő közvélemény számára.
Csak míg legutóbb a kékfrankos volt az alany, addig most egy merlot bor
feldolgozását végeztem el. A bort magát, mint cefrét, úgy kaptam egy kedves
barátomtól, aki nem akarta magának ledesztillálni, és így felajánlotta nekem. A
90-95 liternyi vörösbor kénje szerencsére alacsony volt, így a desztillálás
során ezzel a kellemetlen mellékhatással nem kellett megküzdenem.
Alkoholtartalma azonban nagyon magas lehetet, akár 14 maligánfokú is, mert a
párlat nagyon szépen folyt lefele. Mivel kisüsti technológiával lett a párlat
elkészítve, így az alszesz nem volt különösebben erős, mégis a finomítás során
nagyon szép eredmény született, nagyon szép selymes zamatokkal. A fajta
jellegesség is kézen fogható volt már ilyen friss állapotában is. Nagy
reményeket fűzök ehhez az italomhoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése