768.
2014/1230
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Viaszszilva
üvegben érlelve
Teljes lendülettel vetettem bele magam a munkába
ezen a napon, ami azért nem volt olyan egyszerű. Kora reggel, amikor munkába
indultam több mint mínusz 10 fok volt, a bátai utak havasak, jegesek,
csúszósak. A főzdében a cefre szivattyú csöve is alaposan befagyott, de persze
nemcsak az, hanem minden ami, a vízzel, és a kinti tisztítással kapcsolatos.
Mindezek dacára tudtam, hogy a mai napot meg kell nyomnom, és akkor holnap
szilveszter napján kicsit lazább napom lehet, hogy ne hulla fáradtan kelljen
bulizni mennem. Aztán azon kezdtem el töprengeni, hogy az év utolsó napjaira
milyen is lenne a legmegfelelőbb pálinkát ajánlanom. Így jutottam el arra az
elhatározásra, hogy egy vadgyümölcsös pálinka lenne talán a legmegfelelőbb.
Mivel kökényem ebben az évben nem igazán van, mert az esős időjárás azt is
tönkre tette, de viszont volt jó kis viaszszilvám, amely erre a célra
tökéletesen megfelelő.
Elöljáróban annyit azért előre leszögeznék, hogy ez az igazán kedvelt fa mamég
nem a cefrekészítőknek köszönheti népszerűségét, hanem a faiskoláknak. Ugyanis
igen népszerű a faiskolai termesztés során alanynak is használt Prunus
myrabolana. Tájanként eltérő nevet használnak rá: ónabóna, Potyóka szilva,
Lotyó szilva, Fosószilva. A Sárközben Bátaszék környékén viaszszilva néven
termesztik. Másutt nem is annyira a gyümölcse miatt kedvelik, és ültetik, hanem
szúrós gallyai miatt élő sövénynek telepítik. Kiváló ízű nagy szárazanyag
tartalmú gyümölcsét újabban előszeretettel gyűjtik pálinkafőzés céljára. Egy
biztos elég elvetemültnek kell lenni, ahhoz, hogy ebből pálinkánk születhessen.
Már elsőként a szedésénél is komoly akadályokat kell leküzdenünk, ahogy a
megtisztítása során is. A következőkben a kimagozása is elég elrettentő
vállalkozás. Végül ahhoz, hogy némi kis pálinkát is ki tudjunk belőle nyerni,
ahhoz bizony nagyon komoly tapasztalatokra van szükségünk. Alacsony
savtartalom, alacsony cukortartalom, magas víztartalom jellemzi. Illat és
aromaanyagai rendkívüli módon illékonyak. Amennyiben nem reduktív módon
végezzük el az erjesztést, könnyen semmivé képes válni a cefrénk, és egy
cseppnyi pálinkánk sem fog belőle születni. De ha mégis mindezeket az
akadályokat sikeresen vesszük, akkor olyan pálinkánk születik, amely
feledhetetlen élményben részesít bennünket az óév végén, és az újév elején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése