767.
2014/1229
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BORSEPRŐ
Vörös Bikavér
eperfával érlelve
Most már egyszerű kiszámolni, hogy hány nap
is van vissza ebből az évből, nem sok. Azoknak azért szerencséjük van, akiknek
ezen a három napon nem kell dolgozniuk menni, mert bizony az egész éjszaka
utáni havazás komoly nyomott hagyott az udvarunkban és az utcán is. Így aztán,
amennyiben autóval akartam dolgozni, korábban kellett felkelnem, és neki állnom
eldobni a havat a garázs és az utca között. Arról már nem is beszélve, hogy a
szeszüzemnél ugyan ez a munka fog rám várni. Azért persze először elindítottam
az üzemet és csak ezt követően fogtam meg a lapátot, és tisztítottam meg az
utakat a főzdéhez. Közben a német tulajdonos is megérkezett otthonról, és
elmondja, hogy a francia határtól Szekszárdig az autópályák tiszták voltak, de
onnan Bátáig az út alig volt járható. Hát bizony a faluban a fő utca is tiszta
jégpáncél a ráfagyott hótól. Az elkövetkezendő három napban legalább kilenc
párlatot kell elkészítenem, ahhoz, hogy újévre végezzek velük. Most azonban még
visszatérnék néhány gondolat erejéig ehhez a mai napra ajánlott italomhoz,
annak is a második verziójához az érlelthez. Ezt a borseprőt eperfa érlelésnek
vetettem alá. Most azonban még arról írnák, hogy sokan előítéletből nem isznak
bort, vagy éppen pálinkát. A szőlő és a bor, illetve a pálinka a mezőgazdaság
egyik legfontosabb ágazata. Több millió embernek jelenti megélhetését, de nem
csupán közgazdasági értelemben jelentős termékekről van szó. A bor és pálinka,
a több ezer éves hagyományok, a kultúrában betöltött jelentős szerepe, a
gasztronómiára, egészségre gyakorolt hatása, kiterjedt szimbolikája következtében
kiemelkedik valamennyi termék közül. Kevés olyan területe van az életnek, ahol
közvetve vagy közvetlenül ne jelenne meg. Nagy hatással volt többek között a
költészet, a vallások, a történelem, az életmód alakulásában. Nem véletlen,
hogy a bor, és a pálinka a világ egyik legnépszerűbb itala, amelyet nap, mint
nap százmilliók fogyasztanak. Nemcsak egyszerű alkoholos italok, gasztronómiai
kiegészítő, hanem közösségformáló, elgondolkodtató, helyenként filozófikus italok,
búűzők és vidámító társa az embernek. Ahhoz, hogy a poharunkba tölthessük sok
munka, odafigyelés, idő szükséges, kell hozzá megfelelő természetföldrajzi
környezet, szaktudás, hagyomány, megfelelő technológia és nem utolsósorban a
bor és pálinka készítőjének lelke, egyedisége is. Ez mutatkozik meg ebben a
vörös bikavér borseprő párlatban is az eperfával történő érlelés után.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése