Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 2., péntek

Merlot Szőlő Érlelt Borpárlat 2015.



771.

2015/0102


AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR


 
  Merlot Szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 Elérkezett hát ez is az év első munkanapja, amely állami beavatkozásra még sem lett munkanap, csak néhány bolt volt nyitva ezen a napon. A legtöbb embernek ezt a napot azonban még sem ingyen adta a bürokrácia, hanem jövő hét szombatját kell feláldozniuk, majd érte a munka oltárán. Én azonban már két hete szombaton ledolgoztam ezt a napot, így számomra a jövő hét is csak öt munkanapból fog állni. Kihasználva az otthonlétet, és azt, hogy immár sikerült a szilveszter éjszakát kiheverni, vásárolni indultunk Szekszárdra. Sikerült is néhány igen érdekes gyümölcsöt beszereznem, amelyekből különleges italokat állíthatók, majd elő. Odahaza sem álltam neki különösebben komoly munkának, hiszen este pincészetünk tagjai jöttek össze egy kis újévi koccintásra. Arra azonban természetesen jutott időm, hogy a Merlot Szőlő Borpárlatomnak a második tagját is elkészítsem, és így azt bemutathassam a pálinkát kedvelő nagyközönségnek. Igaz ebből is, majd csak száz nap múltán válik igazi ital, de a figyelmet felhívni rá már most sem lehet elég korán. Fontos mindig kihangsúlyozni bor desztillálása esetén, hogy annak is meg van a maga szigorú szabálya. Ennek alapja a bor, mint cefre kéntartalma, amelyre ajánlatos alaposan odafigyelni. Frissen fejtett, beállított kénű bort nem szabad desztillálni. Olyat érdemes, amelyből a kéntartalom éppen kifelé megy. Egyébként, pedig érdekes tudni, hogy a merlot bort régebben, bár önálló borként is megállta a helyét, mégis inkább a Cabernet fajták lekerekítésére alkalmazzák. Termőképessége még idén is túlszárnyalta az átlagosat. Kései érésű, cukortartalma magas. Bogyói vastag héjúak, kevésbé lédúsak, sötétkékek. Általában október közepére éri el az ideális 18-20 mustfokot, de sajnos idén 16-18 mustfok között állt be, de ez a bor minőségére nem volt különösebb hatással. Bora általában gyorsabban érik a cabernet fajtáknál. 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad. Illat- és zamatanyagokban gazdag. Megfelelő cserzőanyaggal bíró, mégis bársonyos bor. Mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, finom zamatú, sok festékanyagot tartalmaz. Az eperfával történő érlelés eredményeként párlata sokkal gyorsabban lesimul. Vadételekhez, marhahúsokhoz, baromfihúsok, halételek fogyasztásához kitűnő kísérő.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése