771.
2015/0102
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BOR
Merlot Szőlő
eperfával érlelve
Elérkezett hát ez is az év első munkanapja, amely
állami beavatkozásra még sem lett munkanap, csak néhány bolt volt nyitva ezen a
napon. A legtöbb embernek ezt a napot azonban még sem ingyen adta a bürokrácia,
hanem jövő hét szombatját kell feláldozniuk, majd érte a munka oltárán. Én
azonban már két hete szombaton ledolgoztam ezt a napot, így számomra a jövő hét
is csak öt munkanapból fog állni. Kihasználva az otthonlétet, és azt, hogy
immár sikerült a szilveszter éjszakát kiheverni, vásárolni indultunk
Szekszárdra. Sikerült is néhány igen érdekes gyümölcsöt beszereznem, amelyekből
különleges italokat állíthatók, majd elő. Odahaza sem álltam neki különösebben
komoly munkának, hiszen este pincészetünk tagjai jöttek össze egy kis újévi
koccintásra. Arra azonban természetesen jutott időm, hogy a Merlot Szőlő
Borpárlatomnak a második tagját is elkészítsem, és így azt bemutathassam a
pálinkát kedvelő nagyközönségnek. Igaz ebből is, majd csak száz nap múltán
válik igazi ital, de a figyelmet felhívni rá már most sem lehet elég korán. Fontos mindig kihangsúlyozni bor desztillálása
esetén, hogy annak is meg van a maga szigorú szabálya. Ennek alapja a bor, mint
cefre kéntartalma, amelyre ajánlatos alaposan odafigyelni. Frissen fejtett,
beállított kénű bort nem szabad desztillálni. Olyat érdemes, amelyből a
kéntartalom éppen kifelé megy. Egyébként, pedig érdekes tudni, hogy a merlot
bort régebben, bár önálló borként is megállta a helyét, mégis inkább a Cabernet
fajták lekerekítésére alkalmazzák. Termőképessége még idén is túlszárnyalta az
átlagosat. Kései érésű, cukortartalma magas. Bogyói vastag héjúak, kevésbé
lédúsak, sötétkékek. Általában október közepére éri el az ideális 18-20
mustfokot, de sajnos idén 16-18 mustfok között állt be, de ez a bor minőségére
nem volt különösebb hatással. Bora általában gyorsabban érik a cabernet
fajtáknál. 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad. Illat- és
zamatanyagokban gazdag. Megfelelő cserzőanyaggal bíró, mégis bársonyos bor.
Mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, finom zamatú, sok festékanyagot
tartalmaz. Az eperfával történő érlelés eredményeként párlata sokkal gyorsabban
lesimul. Vadételekhez, marhahúsokhoz, baromfihúsok, halételek fogyasztásához
kitűnő kísérő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése