766.
2014/1228
AQUAVINICUM
NATÚR
BORSEPRŐ
Vörös Bikavér
üvegben érlelve
Három napja a média sulykolta belénk, hogy meg fog
érkezni a hó, erre mi történik, lássanak csodát valóban megérkezett a hó. A
hókotróknak azonban nyoma sem volt egész délutánig, se só szórás, se semmi,
mintha mindenki annak örült volna, hogy milyen szépen esik a hó, és kár lenne
ezt a szépséget elrontani sózással, vagy túrással. Mindenesetre ez a szépség
kicsit megbonyolította a mai napomat. Nekem kellett ma nyitnom a templomot, és
a beharangozásokat elvégezni. Szerencsére akadt segítségem, így a havat nem
kellett végig elsöpörnöm a plébániától a templomig. Persze végül elég kevesen
érkeztek az igeliturgiára, de a havat leküzdve feladatunkat végül elláttuk. A
legszebb ebben a napban, hogy ekkor volt a borok megszentelése is a templomban.
Pincészetünk végül is hat idei borát vittem el szentelésre. Hazaérkezve
ilyenkor ezeket gondosan vissza is töltöttem a tartályokba és ez által mind
megszentelésre került. Aztán következett a hólapátolás, és csak ezt követően
állhattam neki a pálinkáimnak. Erre a napra egy vörös bikavér borseprő párlatot
készítettem el. A négyféle vörösbor seprőjét összerakva került az
ledesztillálásra. A borseprő tárolásánál ajánlott arra figyelni, hogy oxigént
egyáltalán ne kapjon, mert nagyon könnyen megromlik. Ha kevesebb a mennyiségünk
inkább töltsük fel vízzel, ennek az is az előnye, hogy desztilláláskor a sűrű
masszát könnyebb kezelni. Aztán természetesen a habzásra is ajánlatos
odafigyelni, ha nem akarjuk utána a rendszerünket jó ideig tisztogatni. A seprő
cefrének magas az alkoholtartalma, így a kis mennyiségből is szép párlatunk
lehet. Olyannyira, hogy az alszesz mennyiségéből nem is következtethetünk arra,
hogy valóban mennyi párlatunk lesz. Igaz, hogy a borseprő párlat eléggé labilis
szerkezetű, így a visszagyengítést is nagyon csínján kell el végeznünk,
különben az italunk gyorsan beopálosodik. Szerencsére, amennyiben ez előfordul
nem kell aggódnunk, mert az italszerkezetében nem okoz semmiféle károsodást,
szürőzéssel, pedig eltávolíthatók belőle a zavarosodást okozó részecskék.
Miután lefolyt illatra meglepően vörös szőlős jellegű lett. Az első próba
kortyok után pedig meglepően selymes, minden karcosságtól mentes italt vehettem
a számba, amely igen hosszantartó, erőteljes illattal, zamattal vonult végig a
nyelőcsövemen, egészen a gyomromig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése