Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 28., vasárnap

Vörös Bikavér Natúr Borseprő Párlat 2014.



766.

2014/1228


AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ


 
Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
 Három napja a média sulykolta belénk, hogy meg fog érkezni a hó, erre mi történik, lássanak csodát valóban megérkezett a hó. A hókotróknak azonban nyoma sem volt egész délutánig, se só szórás, se semmi, mintha mindenki annak örült volna, hogy milyen szépen esik a hó, és kár lenne ezt a szépséget elrontani sózással, vagy túrással. Mindenesetre ez a szépség kicsit megbonyolította a mai napomat. Nekem kellett ma nyitnom a templomot, és a beharangozásokat elvégezni. Szerencsére akadt segítségem, így a havat nem kellett végig elsöpörnöm a plébániától a templomig. Persze végül elég kevesen érkeztek az igeliturgiára, de a havat leküzdve feladatunkat végül elláttuk. A legszebb ebben a napban, hogy ekkor volt a borok megszentelése is a templomban. Pincészetünk végül is hat idei borát vittem el szentelésre. Hazaérkezve ilyenkor ezeket gondosan vissza is töltöttem a tartályokba és ez által mind megszentelésre került. Aztán következett a hólapátolás, és csak ezt követően állhattam neki a pálinkáimnak. Erre a napra egy vörös bikavér borseprő párlatot készítettem el. A négyféle vörösbor seprőjét összerakva került az ledesztillálásra. A borseprő tárolásánál ajánlott arra figyelni, hogy oxigént egyáltalán ne kapjon, mert nagyon könnyen megromlik. Ha kevesebb a mennyiségünk inkább töltsük fel vízzel, ennek az is az előnye, hogy desztilláláskor a sűrű masszát könnyebb kezelni. Aztán természetesen a habzásra is ajánlatos odafigyelni, ha nem akarjuk utána a rendszerünket jó ideig tisztogatni. A seprő cefrének magas az alkoholtartalma, így a kis mennyiségből is szép párlatunk lehet. Olyannyira, hogy az alszesz mennyiségéből nem is következtethetünk arra, hogy valóban mennyi párlatunk lesz. Igaz, hogy a borseprő párlat eléggé labilis szerkezetű, így a visszagyengítést is nagyon csínján kell el végeznünk, különben az italunk gyorsan beopálosodik. Szerencsére, amennyiben ez előfordul nem kell aggódnunk, mert az italszerkezetében nem okoz semmiféle károsodást, szürőzéssel, pedig eltávolíthatók belőle a zavarosodást okozó részecskék. Miután lefolyt illatra meglepően vörös szőlős jellegű lett. Az első próba kortyok után pedig meglepően selymes, minden karcosságtól mentes italt vehettem a számba, amely igen hosszantartó, erőteljes illattal, zamattal vonult végig a nyelőcsövemen, egészen a gyomromig.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése