763.
2014/1225
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Vörös Házasítás
üvegben érlelve
A munka után, még az ünnep is képes arra, hogy
teljesen lekösse, lefárassza az embert. Sajnos mi olyanok vagyunk, hogy még
pihenést is igazán aktívan tudjuk elképzelni. Az éjféli misén is megjelentünk
szokásunkhoz híven, amely igazából nem is éjfélkor, hanem tíz órakor kezdődött,
mivel az atyának több településen is meg kell ezt tartania. Ezúttal nem is
autóval, hanem gyalog sétáltunk fel a kivilágított klastrom-hegyre, ahol
ilyenkor sokan megjelennek, akik egyébként a templom tájékára sem jönnek. Aztán
még otthon tévében a vatikáni éjféli misét is megnéztük, így aztán elég későn
kerültünk ágyba. Korán nem is akartunk kelni, de aztán ismét a templomba vettük
utunkat, ahol előbb a pásztorjátékot tekintettük meg, majd az ünnepi
szentmisét. Aztán az ebédet készítettük, így délután már másra nem nagyon
maradt időm, mint arra, hogy összerakjak egy házasított törkölypálinkát, három
fajta tiszta pálinkából, remélve, hogy így egy új talán még jobb italt
alkothattam meg. A törkölypálinkák készítésekor gyakran megkérdezik tőlem
előre, hogy mennyi pálinka várható a cefréjükből. A fehér szőlő törkölye
esetén: A
törkölytől a mustot azonnal elválasztják és a törkölyt kétszer-háromszor
kisajtolják. Ez az a törköly, amit ki kell erjeszteni. Majdan a kierjesztett törkölyt
az említett módon kezelni. Ennél az eljárásnál számíthatunk 15-20 % törkölyre.
A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége kézi sajtolás után, ha a must: 12-16
cukorfokos 5-7 liter, 18-22 cukorfokos 8-10 liter, 24-28 cukorfokos 11-13
liter 50 %-os pálinka/ 100 kg. Hidraulikus sajtoláskor kevesebb, kb. ennek az
50-60 %-a. Igazi vörösbort csak úgy lehet készíteni, ha a bort törkölyön
erjesztik ki. Követelmény a szőlő bogyózása. Kierjedés után a törkölykalap az
erjesztőhorda aljára száll, ekkor a bor, a hordóba fejthető a törköly
kipréselhető. Itt az a kérdés, hogy a törkölyt mi módon sajtolják. A puskapor
szárazra sajtolt vörösbor törkölyből aligha nyersz ki jelentős mennyiségű
párlatot. Viszont az igen lazán, jó levesesre sajtolttal érdemes foglalkozni.
Ez azonnal főzhető, mert már kierjedt. Vörös törkölyt mindezért nemigen
főzögetik, eltekintve az utóbbi évektől, amikortól is ennek is divatja kezdet
lenni, főként a fajta tisztára válogatott szőlőfajták esetén. Így aztán kiváló,
férfias italok születnek, amelyekért érdemes naponta dolgozni, verejtékezni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése